Piaţa continuă să scadă, menţinând astfel un trend descendent vechi de ani de zile. Specialiştii spun că firmele de asigurări ramân în România pentru că ele, de fapt, nu pierd, declinul fiind mai degraba aparent, în condiţiile în care o mare parte din banii încasaţi iau drumul societăţilor de reasigurare.
Primele cinci companii după primele subscrise deţin împreună aproape jumătate din piaţă, iar primele 10 companii însumează o cotă de piaţă de aproximativ 80%, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Liderii pieţei
Pe primele poziţii se află companii consacrate în fruntea clasamentului, dar şi unele cu probleme. Locul întâi este ocupat de Allianz-Ţiriac, cu o cotă de piaţă de 12,37%, iar pe poziţia secundă se află Astra, societate aflată în procedură de redresare financiară, cu 10,14%. Piața asigurărilor din România a atins, în primul semestru al anului 2014, un nivel de 3,97 miliarde de lei (prime brute subscrise), în scădere cu 6,8% față de intervalul similar al anului trecut. Piaţa asigurărilor scade nu numai în valoare absolută, ci şi ca pondere în economie. Aceasta, deşi suntem în urma celorlalte ţări din regiune din acest punct de vedere. Valoarea primelor brute subscrise (gradul de penetrare a asigurărilor), în perioada ianuarie-iunie 2014, reprezintă 1,42% din produsul intern brut (PIB), în scădere de la 1,61% în primul semestru al anului 2013. La jumătatea acestui an, 37 de societăți de asigurare desfășurau activități în domeniu (20 de societăţi practicau doar asigurările generale, nouă doar asigurări de viață, iar opt au practicat activități pe ambele categorii de asigurări).
Primele 10 societăți de asigurare au generat aproape 80% din valoarea totală a primelor brute subscrise, atât pe segmentul asigurărilor generale, cât și pe cel al asigurărilor de viață.
Cele mai multe firme sunt pe minus, deşi mai sunt şi unele care raportează profit. La jumătatea acestui an, 16 societăţi înregistrau rezultate nete pozitive (profit), iar 21 de societăți înregistrau pierdere. Dar şi profiturile, cele care încă mai există, devin tot mai mici. Valoarea profiturilor cumulate la nivelul întregii piețe a fost de 164,91 milioane lei, în scădere cu 14,07% față de perioada similară din 2013. Ce-i drept, scad şi pierderile. La nivelul pieţei, pierderile totalizau 219,16 milioane de lei, în scădere cu 9,39% față de perioada similară din anul 2013.
Concentrare şi pe piaţa brokerilor
Și la companiile de intermediere se constată o concentrare a pieței. Aproape 10% din brokeri cumuleaza peste 70% din piaţă. Datele pentru semestrul I sunt centralizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară pe baza raportărilor transmise de 448 brokeri de asigurare și reasigurare (dintr-un număr de 594 brokeri care dețineau autorizație de funcționare din partea ASF la data de 30 iunie 2014). Primii 50 brokeri de asigurare au realizat 73,76% din totalul veniturilor obţinute din activitatea de intermediere în asigurări. Valoarea agregată a activelor bilanțiere deţinute de brokerii de asigurare, în primul semestru al anului 2014, a fost de 527,37 milioane lei, în creştere cu 1,20% faţă de perioada similară a anului 2013 (521,11milioane lei).