Jumătate din profitul Transgaz va fi folosit pentru susţinerea pachetului de măsuri care vizează protejarea populației
Așadar, Dan Cărbunaru a explicat într-o conferință de presă care a avut loc la Palatul Victoria că fondurile la bugetul de stat vor contribui la susţinerea pachetului de măsuri în domeniul energiei pentru a proteja populația de efectele creșterii prețurilor.
„A fost adoptată hotărârea de Guvern privind aprobarea repartizării la bugetul de stat pentru exerciţiul financiar al anului trecut sub formă de dividende a unei cote de 50% din profitul contabil al Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA rămas după deducerea impozitului pe profit. Fondurile la bugetul de stat din cota de 50% a dividendelor încasate de la Transgaz vor contribui la susţinerea pachetului de măsuri în domeniul energiei pentru a proteja populaţia de efectele creşterii preţurilor.
Pe de altă parte, ca şi în cazul Nuclearelectrica şi Romgaz, diferenţa de 50% va fi păstrată de companie pentru a putea susţine proiectele de investiţii necesare pentru a moderniza şi extinde infrastructura pe care o gestionează”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
Ce domeniile au înregistrat cele mai mari creșteri?
Amintim că INS a chestionat mai mulți manageri cu privire la situația prețurilor din România. Conform datelor publicate de sursa citată, aceștia au anticipat pentru perioada martie – mai 2022 o creștere accentuată a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul, precum și o creștere moderată a activității în industria prelucrătoare.
Astfel, în urma anchetei realizate, managerii au câteva previziuni sumbre. Spre exemplu, cei din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%).
Pe de altă parte, pentru activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +39%) și activitatea de fabricare a echipamentelor electrice (sold conjunctural +21%) se vor înregistra creșteri.
În ceea ce privește numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +51%).
De cealaltă parte, în activitatea de construcţii, creșterile vor fi și mai mari. Managerii susțin că se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +17%). Totodată, aceștia estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +59%).
Referitor la situația din sectorul comerţ cu amănuntul, aici managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -10%).
Astfel, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +3%). Pe de altă parte, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%).