Romanii fac foarte putina miscare, 70% dintre ei desfasoara in timpul liber activitati in cadrul gospodariei – se uita la televizor sau fac treburi in gospodarie, arata un sondaj realizat in luna august 2008 de GfK Custom Research.
Principalul mijloc de transport in calatoriile de vacanta este masina, personala sau a altcuiva (aproape 50% dintre cei care au fost in concediu au folosit masina). Trenul i-a dus la destinatie pe 27% dintre romanii care au calatorit ultima data catre o destinatie de vacanta, iar autocarul a fost o alegere pentru 16%.
O analiza mai detaliata releva faptul ca persoanele care merg cu trenul in concediu sunt mai degraba din zona Moldovei, cu varsta de 60 de ani si peste, cu un venit personal sub medie, pensionari.
20% dintre romani nu au fost niciodata in concediu sau s-a intamplat atat de demult ca nici nu mai tin minte. Bucurestenii au mult mai putin timp liber pe care sa-l dedice pescuitului comparativ cu restul tarii.
Romania, la mare sau la munte, este destinatia aleasa de cei mai multi dintre romanii care isi planifica un concediu. 29% dintre persoanele +15 ani si-au petrecut ultima vacanta in tara, la munte, iar 27% au ales marea, in Romania. 8% dintre romani au iesit din tara in ultimul concediu, cei mai multi dintre ei alegand destinatiile de la malul marii.
Cei care au fost ultima data in concediu la mare, in Romania, sunt in general bucuresteni sau locuitori ai regiunii Muntenia, din mediul urban, cu varsta intre 15-39 ani si un venit personal net lunar peste medie.
Tinerii cu varsta intre 20-39 ani, angajati cu norma intreaga, absolventi de studii superioare si cu un venit personal mediu lunar de peste 1.500 RON/ luna sunt romanii care au ales, ultima data, sa-si petreaca concediul in strainatate.
20% dintre romani nu au fost niciodata in concediu sau s-a intamplat atat de demult ca nici nu mai tin minte. Ei sunt din mediul rural, persoane de 60 de ani si peste, din Oltenia, Dobrogea sau Moldova.
Familia (sotia(ul)/ partenera(ul)/ copiii) este principalul partener de vacanta al romanilor. Doar 11% dintre romani si-au petrecut ultima vacanta singuri. 62% dintre romani au mers cu sotia(ul)/ partenera(ul) in vacanta, iar 28% au avut si copiii cu ei.
70% dintre romani practica, de obicei, in timpul liber activitati legate de casa sau gospodarie.
Aproape 90% dintre ei sunt barbati, in egala masura din urban si rural, cu varsta intre 20 – 59 de ani. Au un venit personal lunar peste medie. Exista diferente regionale in ceea ce priveste frecventa cu care se merge la pescuit. Putem spune ca pescarii din Oltenia sunt pasionati, mergand la pescuit chiar mai des de 2-3 ori pe saptamana. Bucurestenii au mult mai putin timp liber pe care sa-l dedice pescuitului (merg la pescuit o data pe luna sau chiar mai rar) comparativ cu restul tarii.
85% din populatia +15 ani nu merge deloc la pescuit. In timpul sezonului, 50% dintre cei care practica pescuitul, merg la pescuit cel putin o data pe luna, in timp ce cealalata jumatate practica aceasta activitate mai rar.
Sursa: GfK