Aproape jumătătate din cele 58 de şantierele identificate în Bucureşti au fost oprite ca urmare a crizei, iar majoritatea celor operaţionale au finalizate peste 90% din lucrări, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Colliers Interantional.

Dintre cele 58 de şantiere luate în calcul la elaborarea studiului, 12 sunt clădiri de birouri, 36 rezidenţiale, patru centre comerciale şi şase proiecte mixte.

0-35897-tabel1.jpgStadiile de dezvoltare ale şantierelor analizate de Colliers variază de la terenuri libere până la clădiri finalizate în proporţie de 90%.  Astfel, din totalul proiectelor care au activitate, sub 10% din şantiere sunt ajunse în faza de săpături şi lucrări de fundaţie şi un procent de 13% sunt cu structura ridicată în proporţie de 40-60%. Majoritatea proiectelor au finalizate peste 90% dintre lucrări.

„Aproximativ jumătate din numărul proiectelor începute au fost sistate din cauza noilor condiţii de piaţă. Motivele principale pentru care această situaţie s-a generalizat în piaţă sunt corelate cu oprirea finanţării din partea băncilor pentru proiectele neperformante, cu lipsa vânzărilor sau a închirierilor, cu problemele de cash flow intern şi de calitate sub standard“, susţin consultanţii Colliers.

Şantiere fără firme de Project Management

Sub 50% dintre toate cele 58 de proiecte analizate beneficiază de serviciile unei firme cunoscute de Project Management şi deci, de o organizare internă performantă, care poate creşte considerabil şansele de finalizare a proiectului în bune condiţii. Mult mai puţine însă au beneficiat şi de serviciile unui Monitor de Proiect care, prin analize detaliate transmise băncilor finanţatoare, puteau înlesni continuitatea creditului.

„Într-o piaţă schimbată, riscurile legate de finanţarea proiectelor, neglijate înainte, generează acum nevoi specifice în coordonarea şi supravegherea procesului de construcţie. Dacă iniţial, băncile se axau doar pe timp, calitate şi costuri în monitorizarea unui proiect, acum este vitală orientarea spre scenarii de finalizare şi management de risc“, a declarat Raluca Laudoniu, reprezentant al diviziei de monitorizare a proiectelor de construcţii din cadrul Colliers.