Inainte de 89, Zarnestiul era, ca multe orase ale tarii, un activ centru industrial dominat de cateva mari intreprinderi din domeniul constructiilor de masini, fabricarea celulozei si hartiei si din industrializarea lemnului. Dupa privatizarea celor trei mari intreprinderi – Uzinele Mecanice Tohanul Vechi, Celohart si CIL Zarnesti – o mare parte dintre angajatii acestora si-au pierdut locurile de munca. Astfel, de la 5.000 de angajati cat avea Tohan au ramas in prezent mai putin de 3.000. De la Celohart au fost dati afara 350 de oameni, fabrica functionand acum cu o singura sectie, in care lucreaza 250 de angajati. Brafor SA, societate desprinsa din CIL Zarnesti, are mai putin de 100 de angajati. In prezent, in oras locuiesc 25.000 de oameni. Rata oficiala a somajului este de 12%, insa cea neoficiala ajunge la 80%. Surse locale sustin ca aproape 50% din somajul judetului Brasov este dat de Zarnesti. Doar o mica parte dintre cei ramasi pe drumuri au depasit socul tranzitiei, gasindu-si slujbe pe unde au putut. In ultimii ani, in oras a aparut doar o singura societate comerciala noua, cu adevarat puternica in domeniul in care functioneaza: Vectra Services, o firma privata de transport, ce apartine omului de afaceri Marcel Butuza. Cea mai mare parte a locuitorilor fac agricultura de subzistenta, cultivand cartofi si cereale furajere. Terenurile agricole de la munte nu prea le permit altceva.
Putini locuitori ai Zarnestiului au exploatat potentialul turistic din zona, gasind surse de trai in agroturism. Nu este nici o exagerare (si nici publicitate mascata!) sa afirmam ca peisajul din jurul orasului si, in special, cel in care este ridicata cabana Plaiul Foii rivalizeaza cu cel elvetian. Natura a fost darnica cu oamenii de aici, si oportunitati turistice sunt destule. In ciuda acestor premise favorabile turismului, activitatea este putin exploatata. Nu din vina naturii, ci a lipsei de resurse financiare. In afara celor trei cabane consacrate – Plaiul Foii, Gura Raului si Curmatura – putini localnici au avut puterea financiara si curajul sa deschida noi locatii turistice la Zarnesti, oras considerat principala baza de plecare spre teritoriul de interes turistic si alpin al masivului Piatra Craiului.
Doar zece familii din zona si-au deschis pensiuni turistice. Oferta lor de servicii este variata, cuprinzand numeroase atractii: de la calarie si plimbari cu sanii si carute, pana la posibilitati de a admira ursi in habitatul lor natural. Pana in prezent nu a ,,inflorit,, in zona nici un hotel. O piedica in dezvoltarea bazei turistice din jurul Zarnestiului este conflictul juridic intre Prefectura Brasov si localnici. Este vorba despre terenurile revendicate, in baza Legii fondului funciar, de catre locuitorii din Zarnesti. Desi acestea trebuiau trecute in posesia proprietarilor de drept (Primaria Zarnestiului urma sa le acorde titlurile de proprietate), terenurile au intrat in domeniul public al statului. Conform Legii nr. 7/1999, 14.000 ha din judetul Brasov (incluzand si terenurile revendicate de cei din Zarnesti) apartin acum rezervatiei naturale – Parcul National Piatra Craiului.
Insa, sperantele nu au murit la Zarnesti. La inceputul acestui an, Primaria orasului a semnat un contract cu firma romano-olandeza RID – Romanian Investments Developments, care ar putea sa lanseze orasul in circuitul turistic national si (spera oficialii din Zarnesti) chiar european. Conform contractului, Primaria a vandut un teren extravilan de 146 de hectare (zona Brebina), pe care firma privata RID va construi complexul turistic Zarnesti Park. Pretul de vanzare al terenului, in urma licitatiei publice organizate de Primarie, a fost de 4,9 milioane de dolari (3,42 USD/mp). Acest pret va fi achitat Primariei de catre RID prin executarea de locuinte pentru populatie, ce vor deveni proprietatea vanzatorului. Astfel, RID s-a angajat sa construiasca pentru Primarie un bloc de locuinte cu 27 de apartamente, 90 de case (fiecare cu o suprafata de 112 mp) si sa realizeze racordarea acestora la retelele de apa, canalizare si energie electrica ale orasului. Blocul va fi ,,predat la cheie,,, potrivit contractului, la 31 noiembrie 2004, valoarea acestuia ridicandu-se la un milion de dolari, iar cele 90 de case vor fi finalizate la sfarsitul lunii februarie 2005, valoarea totala a acestora fiind de 3,9 milioane de dolari, dupa cum prevede contractul.
RID a fost infiintata la Brasov, in noiembrie 2002, de catre olandezul Menko David Hensema. (Desi coincide ca nume, firma nu are nici o legatura cu societatea RID, infiintata la Bucuresti, companie implicata in controversata tranzactie Miron Mitrea – Global Media – MTC- Constanta, precizare pentru cunoscatori!) Cum aminteam, pe suprafata de 146 ha, RID intentioneaza sa construiasca un complex turistic (200 de case de vacanta, teren de sport si agrement, restaurant, magazine, sala de conferinte, centru medical etc.). Acest proiect inseamna pentru Zarnesti ca viata se va schimba. Investitiile preconizate de RID si atragerea de forta de munca din oras pentru constructia Zarnesti Park vor putea sa revitalizeze orasul.
Orasul Zarnesti in cifre
· 25.000 de locuitori
· rata oficiala a somajului – 12%
· rata neoficiala a somajului – 80%
· salariul mediu net 3.000.000 lei
· ocupatia predominanta a localnicilor: agricultura de subzistenta (se cultiva cereale furajere si cartofi)
· zona industriala: functioneaza trei societati comerciale (foste intreprinderi de stat) in domeniile: constructii de masini, fabricarea celulozei si hartiei si industrializarea lemnului
· zona cu potential turistic mare, dar neexploatat: orasul este considerat poarta de intrare in masivul Piatra Craiului. Exista in zona trei cabane consacrate (Plaiul Foii, Gura Raului si Curmatura) si doar zece pensiuni agroturistice.
O noua statiune turistica
Societatea Romanian Investments Developments (RID) SRL, companie nou infiintata, apartinand cetateanului olandez Menko Hensema, va construi o noua statiune cu peste 200 de case de vacanta in zona Brebina – Zarnesti. Noul parc de vile, denumit Zarnesti Park se va intinde pe o suprafata de 146 de hectare, teren cumparat de firma RID, in urma unei licitatii publice organizate, anul trecut, de Primaria orasului Zarnesti. Pretul de vanzare a fost de 4,9 milioane de dolari, bani pe care firma RID ii va achita executand, in urmatorii doi ani, un bloc de locuinte cu 27 de apartamente si 90 de case pentru populatia din Zarnesti, care in final vor deveni proprietatea Primariei. Ileana Lupu, administrator al RID, ne-a declarat ca lucrarile de constructie pentru aceste locuinte vor demara la sfarsitul acestei luni. Cat va costa insa constructia noii statiuni Zarnesti Park? Ileana Lupu sustine ca este prea devreme pentru a se lansa valoarea totala a investitiei. Executarea proiectului Zarnesti Park se va intinde pe o perioada de sapte-zece ani. Nu s-a stabilit inca cand va demara, dupa cum sustine administratorul RID.