În cazul în care amendamentele adoptate marți în Comisia de Mediu vor fi aprobate de Camera Deputaților, numeroase organizații civice avertizează că aproximativ 50% din actualele spații verzi din București ar putea fi afectate.

“Cele aproape 100 de organizaţii civice care formează Platforma de mediu pentru Bucureşti, Reţeaua pentru Natură Urbană, Centura Verde şi Asociaţia Peisagiştilor din România consideră că amânarea votului privind modificarea Legii spaţiilor verzi nu rezolvă fondul problemei, respectiv atacul concertat la adresa sănătăţii celor care locuiesc în oraşe. Până la începerea viitoarei sesiuni parlamentare, le solicităm deputaţilor coaliţiei de guvernare să se documenteze despre ce efecte ar produce votarea amendamentelor care se aflau astăzi pe ordinea de zi. Din acest motiv, experţii noştri le stau la dispoziţie pentru orice întrebare”, scrie Reţeaua pentru Natură Urbană, pe Facebook.

Potrivit sursei citate, dacă amendamentele aprobate în Comisia de Mediu vor fi adoptate în plenul Camerei Deputaților, se va da undă verde dezvoltării unor spații verzi „limitate” în orașele din România, cu repercusiuni semnificative asupra bunăstării locuitorilor.

ONG-urile acuză amendamente nocive

Organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) afirmă că amendamentele aprobate marți de Comisia de Mediu conțin prevederi „dăunătoare”, printre care:

– În ceea ce privește definiția spațiilor verzi, considerând că structurile din beton acoperite cu un strat de 50 de centimetri de pământ îndeplinesc criteriile.
– Permiterea construcțiilor ilegale pe spațiile verzi proprietate privată, fără posibilitatea ca instituțiile publice să poată efectua demolări administrative (fără autorizație de demolare).
– Modificarea clasificării spațiilor verzi proprietate privată, dacă autoritățile locale consideră că este necesar.
– Imposibilitatea de a include spațiile verzi private în Registrul verde, cu excepția cazului în care acestea sunt supuse exproprierii.

„Ceea ce se încearcă acum în Parlament este un atac concertat la adresa spaţiilor verzi din mediul urban prin proiectele de lege privind Codul Urbanismului şi revizuirea Legii spaţiilor verzi. (…) Parlamentarii trebuie să înţeleagă că dezvoltarea oraşelor înseamnă mai mult decât de producerea de profit pentru investitorii imobiliari şi că ei trebuie să reprezinte în primul rând interesul comun al cetăţenilor la un mediu sănătos şi un oraş bun de trăit”, a precizat Alexandru Opriţa, coordonator al Platformei de Mediu pentru Bucureşti.

Capitala nu are destul spațiu verde pentru fiecare locuitor

Potrivit informațiilor furnizate de Garda Națională de Mediu, la care face referire Rețeaua pentru Natură Urbană, orașul București dispune în prezent de aproximativ 8 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Această cifră se situează semnificativ sub recomandările europene, care pledează pentru 26 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, fiind de trei ori mai mică decât standardul recomandat.

“Parlamentul României trebuie să voteze o Lege a spaţiilor verzi care le protejează mai bine, indiferent de natura proprietăţii. De aceea, înainte de votul final trebuie retrase toate amendamentele coaliţiei PSD-PNL care oferă posibilitatea de a construi pe spaţii verzi private şi retrocedate. A construi pe spaţii verzi private şi retrocedate e un tun imobiliar de câteva miliarde de euro. Ar fi un vot în favoarea interesului privat care încurajează construcţii în parcuri şi pe spaţii verzi şi conduce la oraşe mai poluate, haos imobiliar şi dereglementarea urbanismului în România”, a precizat preşedintele Asociaţiei Societate Organizată Sustenabil, Adi Dohotaru.

Au fost promise spații verzi

Rețeaua pentru Natură Urbană subliniază faptul că atât partidele PSD, cât și PNL au stabilit ca obiectiv guvernamental creșterea spațiilor verzi din orașe și municipii, fie prin revitalizarea parcurilor existente, fie prin construirea de noi parcuri.

„Le solicităm deputaţilor celor două partide să respecte acest obiectiv şi să renunţe la amendamentele pe care le-au iniţiat la Legea spaţiilor verzi”, menţionează sursa citată.