În schimb, 42% dintre francezi se opun acestei idei, în timp ce 8% au refuzat să se pronunţe. Referinţa la Germania ca model economic de urmat a fost evocată de mai multe ori de către preşedintele Nicolas Sarkozy în timpul unei intervenţii televizate la 29 ianuarie.

Totuşi, numai o treime dintre francezi (33%) consideră că "politicile sociale şi economice ale Germaniei s-ar putea aplica în Franţa", 58% au răspuns negativ, considerând că "Franţa şi Germania au situaţii economice şi sociale destul de diferite", iar 9% au refuzat să se pronunţe.

De asemenea, 49% dintre francezi consideră că este ‘mai agreabil de trăit’ în Franţa, 9% în Germania, 36% la fel de mult într-o ţară ca şi în cealaltă, iar 6% au refuzat să ofere un răspuns.
În acelaşi timp, 34% dintre francezi spun că ‘este mai agreabil de lucrat’ în Franţa, 33% în Franţa la fel ca în Germania, 25% în Germania şi 8% nu s-au pronunţat.

76% dintre francezi consideră că Germania are o creştere economică mai bună decât Franţa, 73% afirmă acelaşi lucru şi în privinţa comerţului exterior al celor două ţări, 62% în privinţa deficitului public şi 60% în privinţa negocierilor între stat şi partenerii sociali. În schimb, 67% dintre francezi consideră că prestaţiile sociale sunt mai bune în Franţa decât în Germania.

Sondajul a fost publicat în contextul în care cancelarul Angela Merkel şi-a exprimat luni sprijinul politic pentru viitorul candidat la alegerile prezidenţiale franceze Nicolas Sarkozy, în cadrul unui consiliu de miniştri franco-german.
SURSA: Agerpres