Jumătate dintre liderii de afaceri din România cred că dezvoltarea infrastructurii trebuie să aibă prioritate

Peste jumătate dintre liderii de afaceri din România consideră că dezvoltarea infrastructurii ar trebui să aibă întâietate în ceea ce priveşte priorităţile pentru următorii trei ani, se arată într-un sondaj al KPMG.

'În opinia liderilor de afaceri din Europa Centrală şi de Est chestionaţi, printre priorităţile bugetare pentru următorii trei ani ar trebui să se regăsească, în ordine: educaţia, cercetarea şi inovarea (39%), infrastructura (23%) şi sănătatea şi creşterea demografică (10%). Majoritatea respondenţilor din România (55%) au considerat că dezvoltarea infrastructurii ar trebui să aibă întâietate, alte priorităţi, în opinia lor, fiind educaţia şi inovarea, urmate de sănătate', se arată în sondaj.

Potrivit acestuia, 53% dintre respondenţii din ţările ECE nu intenţionează să aducă schimbări notabile în numărul angajaţilor, similar cu sondajul precedent.

Companiile din regiunea ECE care planifică angajări reprezintă în medie 36% şi numai 12% dintre respondenţii din regiune intenţionează să facă disponibilizări de personal. Pentru salariaţi, perspectivele salariale par destul de promiţătoare pentru anul 2016, în condiţiile în care 58% dintre participanţii la sondaj intenţionează să crească remuneraţia personalului, un procent uşor redus faţă de 69%, nivelul înregistrat în sondajul precedent.

'Pentru a rămâne competitivi atât pe pieţele interne, cât şi pe cele internaţionale, cel mai important este să dispui de personal calificat, au indicat 60% dintre respondenţi, comparativ cu 62% cu un an în urmă. Liderii în afaceri recunosc astfel că păstrarea personalului cu o bună pregătire reprezintă un aspect esenţial asupra căruia companiile ar trebui să se concentreze mai mult', a spus Şerban Toader, Senior Partner, KPMG în România şi Moldova.

73% dintre participanţii la sondaj au indicat că economia subterană constituie o problemă în ţara lor (faţă de 75% în 2014), în timp ce în 98% dintre respondenţii din România au considerat aceasta o problemă. 39% dintre respondenţi au spus că evitarea impozitării prin neindicarea veniturilor reale este principala sursă de îngrijorare, urmată de salariile nedeclarate (23%) şi frauda de TVA (21%).

În septembrie 2015, KPMG a realizat un sondaj în rândul liderilor în afaceri din nouă ţări din ECE, incluzând în ediţia din acest an Bosnia şi Herţegovina şi Croaţia, solicitându-le opinia cu privire la economiile lor naţionale, moneda euro, investiţii străine, mediul fiscal şi politica de remunerare şi angajare a companiei lor. La sondajul realizat online au răspuns 731 directori executivi şi proprietari de companii din ţările incluse în sondaj. AGERPRES