Cercetarea realizată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a măsurat percepţia publică privind Summit-ul China-Europa Centrală şi de Est, desfăşurat în această săptămână la Bucureşti.
Conform sondajului, aproape trei sferturi dintre cei chestionaţi (73%) sunt de acord cu decizia României de a promova investiţii majore finanţate de China.
Optimismul cu privire la investiţiile chineze în România este, însă, unul moderat: jumătate dintre respondenţi cred că aceste proiecte se vor realiza parţial, 19% sunt de părere că se vor realiza în totalitate, iar 17% cred că aceste nu se vor realiza, potrivit aceleiaşi cercetări.
În ceea ce priveşte poziţia Uniunii Europene cu privire la investiţiile chineze din România, părerile celor chestionaţi sunt împărţite: 46% dintre ei cred că UE s-ar opune acestora, iar 41% spun că acest lucru nu s-ar întâmpla.
În acelaşi context însă, 63% dintre respondenţi sunt de părere că România ar trebui să continue proiectele cu finanţare din partea Chinei, în ciuda unei ipotetice opoziţii a UE, arată sondajul.
Pe de altă parte, notorietatea vizitei delegaţiei chineze în România este una foarte ridicată, 92% dintre respondenţi susţinând că au auzit despre acest eveniment, iar 79% s-au declarat informaţi cu privire la proiectele de investiţii în valoare de 10 miliarde de dolari, din care 8,5 miliarde de dolari ar fi destinate României, luate în discuţie pe parcursul Summit-ului China-Europa Centrală şi de Est.
Cercetarea a fost realizată vineri, pe un eşantion de 1.132 persoane cu vârsta de minimum 18 ani, eroarea maximă tolerată fiind de ± 3 %.
Acelaşi sondaj a evaluat percepţia publică legată de Ziua Naţională a României, dar şi de unirea Republicii Moldova cu România.
SURSA: Mediafax