Mai puţin de jumătate dintre români, respectiv 47,15%, sunt optimişti în ceea ce priveşte o revenire a pieţei muncii în cazul schimbării preşedenţiei, în urma alegerilor de pe 6 decembrie, potrivit unui sondaj realizat de NetJobs.ro.

În revenirea pieţei muncii cred asfel doar 47,06% din respondenţii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, respectiv 39,47% din cei între 26 şi 35 ani şi 47,37% din cei între 36 şi 50 de ani.

Persoanele din categoria de vârstă 51-65 ani sunt cele mai optimiste, 53,3% dintre acestea sperând într-o creştere a numărului locurilor de muncă şi a veniturilor în cazul alergerii unui nou preşedinte.

Angajaţii din construcţii sunt optimişti

În ceea ce priveşte domeniile de activitate, angajaţii din Construcţii şi Agricultură sunt cei mai optimişti.  80%, respectiv 71,43% dintre ei cred în revenirea acestor domenii. La polul opus se află domenii ca Vânzările, Resursele Umane şi Ingineria, în a caror revenire numai 22,3%, respectiv 20% şi 11,15% dintre respondenţi cred.

Pesimismul general referitor la piaţa muncii este dat atât de criza politica actuală dar şi de cea economică. Astfel, conform raportului lunar prezentat de Comisia Europeană, încrederea companiilor şi consumatorilor în economia României se afla la cel mai redus nivel din Uniunea Europeană, după Ungaria.

Sondajul a fost realizat de portalul de recrutare NetJobs.ro, la sfârţitul lunii noiembrie, pe un eţantion de 482 de persoane.