Peste jumătate dintre români nu au cumpărat cărţi în 2009, non-consumul de cărţi urcând de la 46% în 2008, la 51%, anul acesta, potrivit unui studiu prezentat de Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii.

Aceste date au fost prezentate de Monica Stroe, cercetător la Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii, în cadrul campaniei „În căutarea cititorilor celebri”, iniţiată recent de Ministerul Culturii, în scopul promovării lecturii în rândul tinerilor.

Monica Stroe a vorbit despre dinamicile recente ale consumului de cultură scrisă, bazându-se pe cercetări realizate de Centru în perioada 2005-2009.

62% din cărţile vândute sunt cumpărate de doar 9% din populaţie

În 2009, faţă de anul trecut, a scăzut şi consumul de muzică şi filme. Astfel, 71% dintre respondenţi nu au cumpărat filme, faţă de 53% în 2008, şi 63% nu au achiziţionat muzică, faţă de 30% anul trecut.

Totodată, potrivit unui alt studiu, efectuat de Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii, în 2005, 56% din respondenţi nu au cumpărat nicio carte în anul anterior studiului, iar 55,4% nu au citit deloc cărţi în cursul aceluiaşi an. Acelaşi studiu a revelat faptul că aproximativ 5% din populaţie nu cumpără cărţi, dar împrumută sau primeşte.

Pe de altă parte, 87% din cărţile cumpărate în anul anterior studiului sunt achiziţionate de consumatorii fideli – aproximativ 22% din populaţie cumpără cel puţin 1-2 volume pe lună. Astfel, 62% din cărţile vândute sunt cumpărate de doar 9% din populaţie (segmentul celor care achiziţionează mai mult de două volume pe lună).

SURSA: Mediafax