În România, gradul de bancarizare se situează la doar 56% din totalul populaţiei, aşadar. Dacă se face referire la folosirea produselor bancare în ţările din regiune, se observă o evoluţie bună a penetrării conturilor curente. Numărul acestora a scăzut drastic în 2008 (la aproximativ 41%), în timp ce anul trecut au ajuns la 47%. În prima jumătate a acestui an, o treime dintre români deţineau cel puţin un cont curent.
Cel de-al doilea segment a cărui evoluţie a început să fie pozitivă este cel al cardurilor. Deşi principiul “Cash-ul este rege” este încă foarte răspândit în Europa, numărul cardurilor a crescut în mod constant în ultima perioadă, câştigând fiecare al doilea locuitor al ţărilor din regiune. La noi, mai mult de 4 din 10 români sunt posesorii unui card, aproape 39% având carduri de debit şi 4,5% carduri de credit.
După declanşarea crizei, piaţa bancară din Europa Centrală si de Est a scăzut sever, dar a cunoscut o oarecare revenire în 2010. Odată cu ultimele evoluţii economice din întreaga Europă, dar şi cu creşterea datoriilor multor ţări din timpul crizei, experţii s-au aşteptat să vadă o nouă scădere.
În ciuda situaţiei economice dificile, există şi segmente care au mers ceva mai bine. Studiul GfK FMDS remarcă o tendinţă ascendentă a procentului populaţiei bancarizate pentru ţările din regiune. Deşi creşterea a fost stopată în 2008, putem vorbi din nou despre o revenire vizibilă începând de anul trecut. În medie, 74% din populaţia ţărilor CEE aveau o relaţie cu cel puţin o bancă. Această cifră a crescut în 2010 până la 80% şi este de aşteptat să crească în continuare. Dacă ţări precum Austria, Slovenia, Cehia şi Croaţia au populaţia aproape integral bancarizată, Polonia, Bosnia Hertegovina sau Kazahstan au un potenţial uriaş, cu aproximativ o treime din populaţie încă nebancarizată în prezent.
Iată cum arată Europa Centrală şi de Est bancarizate, într-un grafic realizat de GfK:
Jumătate dintre români nu au nicio legătură cu banca
14 noiembrie 2012, 15:50
Ultima modificare în 14 noiembrie 2012, 17:50
Dacă ţări precum Austria, Slovenia, Cehia şi Croaţia au populaţia aproape integral bancarizată, Polonia, Bosnia Hertegovina sau Kazahstan au un potenţial uriaş, cu aproximativ o treime din populaţie încă nebancarizată în prezent. România, în schimb, nu se află printre ţările fruntaşe la acest capitol, gradul de bancarizare situându-se la doar 56% din totalul populaţiei de peste 15 ani.
Etichete: bancar,
card
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Criza vânzărilor de autoturisme împinge piața către nivelul din 2000
- România, vândută la hectar
- Raiffeisen Bank vine cu depozite pe termen lung. Vezi ce dobânzi oferă
- Kiwi Finance a intermediat în 10 luni credite de 35 milioane euro, cât a zecea bancă din sistem
- Olteanu: BNR ar putea cere băncilor să îşi majoreze provizioanele în 2013
- Lamborghini Aventador, în versiunea de vară: 300.000 de euro, fără taxe, pentru Roadster
- Ceasul de platină al lui Eric Clapton s-a vândut cu 2,9 milioane de euro la o licitaţie
- Un investitor spaniol intenţionează să construiască o hidrocentrală pe Someş
- Sistemul de sănătate britanic se îndreaptă spre o criză de personal, deşi tot mai mulţi medici români emigrează aici
- Grecia a strâns patru miliarde de euro de pe piaţă