'Dacă britanicii vor spune 'nu' (menţinerii în UE, în timpul referendumului din 23 iunie), ceea ce nu doresc, viaţa comunitară nu va mai fi la fel ca înainte', a declarat Juncker. 'Marea Britanie va trebui să accepte să fie considerată o ţară terţă, care nu va fi 'periată'. Dacă britanicii vor părăsi UE, vor trebui să tragem concluzii, atât noi, cât şi ei. Aceasta nu este o ameninţare, încă relaţiile noastre nu vor mai fi ca cele de astăzi', a avertizat el.
Întrebat cu privire la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Austria, prevăzute să aibă loc duminică şi care s-ar putea solda cu victoria unui candidat al extremei drepte, preşedintele Comisiei Europene a declarat: 'În ceea ce priveşte perspectiva de a vedea învingătoare dreapta dură şi extrema dreaptă, mă simt obligat să spun că ele nu-mi plac'. 'Se pare că austriecii nu apreciază asta, dar puţin îmi pasă: cu extrema dreaptă nu există nici dezbatere, nici dialog', a adăugat el.
În ceea ce priveşte criza migraţiei spre Europa, Juncker a amintit de necesitatea de a pune în funcţiune unităţi de pază a frontierei şi de coastă în Europa. 'Aş vrea ca, în condiţiile în care este de acord cu principiul, Consiliul European să organizeze această apărare a frontierelor externe ale Europei', a spus Juncker.
'Am comis o gravă eroare când am organizat Spaţiul Schengen, prin subestimarea acestei necesităţi, chiar dacă nu este vorba de a face din Europa o fortăreaţă', a adăugat el.
De asemenea, Juncker a încurajat Franţa să se angajeze mai mult în favoarea Europei. 'Franţa, căreia îi place să aibă opinie divergentă pe orice temă, ar trebui să evite să facă acest lucru cu privire la Europa. Ea trebuie să transmită un mesaj, o anumită idee care să apere Europa. Dacă dinspre Franţa ar veni un mesaj coerent, acest lucru ar avea un efect important în faţa discursului britanic', a opinat preşedintele Comisiei Europene. AGERPRES