Euro este o monedă de încredere, în pofida deprecierii accentuate, iar Banca Centrală Europeană (BCE) se va asigura că inflaţia rămâne sub control, a declarat preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, citat de Reuters.

Investitorii renunţă la euro din cauza îngrijorărilor că măsurile de austeritate la care recurg mai multe state din zona euro vor afecta creşterea economică a regiunii. Măsurile de austeritate reprezintă o reacţie la îngrijorările pieţei referitoare la riscul intrării în incapacitate de plată a unora dintre ţările comunităţii monetare europene.

„Euro este o valută credibilă”, a afirmat Juncker. El prezidează reuniunile miniştrilor de Finanţe din zona euro. Oficialul a menţionat că BCE a reuşit să menţină preţurile stabile în trecut şi va continua să facă acest lucru.

Unii analişti consideră că mecanismul de susţinere financiară, de 750 de miliarde de euro, a regiunii rezolvă problema riscurilor pe termen scurt, nu reprezintă o soluţie viabilă pentru diminuarea deficitelor bugetare uriaşe.

Euro s-a depreciat cu aproape 7% în faţa dolarului, în această lună, atingând luni cel mai redus nivel din ultimii ani. Moneda europeană s-a depreciat cu aproape 13,5% de la începutul anului.

SURSA: Mediafax