"De ce Germania îşi permite în permanenţă să facă politică internă pe seama euro? De ce tratează zona euro ca pe o sucursală proprie"’, se întreabă Juncker, criticându-i, fără să-i numească, pe anumiţi politicieni germani care au început să vorbească public despre o ieşire a Greciei din zona euro. "Nu voi menţiona nici un nume, dar e nevoie de mai multă precauţie cu ceea ce se afirmă. În Germania se insistă că trebuie aşteptat raportul troicii, dar în acelaşi timp se vorbeşte despre ce trebuie să conţină acesta", mai sesizează el, potrivit Agerpres.

Ministrul german al economiei, Philipp Rosler, a afirmat în mod repetat că o eventuală ieşire a Greciei din zona euro este un fapt care nu mai sperie pe nimeni. Dar, în opinia premierului luxemburgez, părăsirea zonei euro de către Grecia nu va rezolva criza şi în plus va afecta reputaţia statelor din zona euro în întreaga lume şi va avea consecinţe foarte grave.

Pe de altă parte, şeful Eurogrupului avertizează că această criză a făcut să iasă la suprafaţă vechi resentimente naţionale care se credea că sunt depăşite. "O monedă comună nu permite un exces de mesaje de factură naţionalistă. Nu trebuie să exagerăm cu sensibilităţile naţionale. Criza din zona euro a demonstrat că integrarea europeană este încă foarte fragilă. Există resentimente naţionale care încep să iasă la suprafaţă", semnalează Juncker, afirmând că nu şi-a imaginat niciodată modul în care se vorbeşte acum despre Grecia în mass-media germană şi cu atât mai puţin reacţia grecilor, care folosesc simboluri naziste când se referă la Germania.