Datoria Greciei ar putea trece printr-o restructurare 'limitată' dacă Atena se va angaja să realizeze reforme majore şi să accelereze procesul de privatizare pentru a obţine noi fonduri, a declarat marţi preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, transmite Reuters.
‘Grecia trebuie să privatizeze rapid active în valoare de 50 miliarde de euro astfel încât datoria sa pe termen mediu şi lung să devină sustenabilă, deoarece acum este nesustenabilă’, a declarat oficialul european la un seminar în Lisabona
‘Dacă Grecia face toate aceste eforturi, atunci trebuie să vedem dacă este posibil să realizăm o restructurare limitată a datoriei Greciei. Mă opun ferm unei restructurări majore a datoriei Greciei’, a avertizat Jean-Claude Juncker.
Şi Antonio Borges, director pentru Europa al Fondului Monetar Internaţional, a declarat săptămâna trecută că din programul de privatizare în valoare de 50 miliarde de euro aprobat de Atena reprezintă potenţial doar aproximativ 20% din totalul activelor deţinute de guvern, care ar putea fi vândute pentru a obţine numerar, ca parte a eforturilor de reformare a ţării.
‘Grecia este un caz special, este un guvern care are un portofoliu extraordinar de active. Acest fapt creează o oportunitate care nu există în altă parte’, a afirmat oficialul FMI.
Grecia ar putea vinde numai active imobiliare de 280 miliarde de euro, a adăugat Borges, care a avertizat că procesul de privatizare ar putea dura şi ar putea fi complicat din cauza unor probleme, cum ar fi politicile locale şi interesele sindicatelor.
În mai 2010, Grecia a evitat intrarea în incapacitate de plată numai după ce a împrumutat de urgenţă 110 miliarde de euro de la UE şi Fondul Monetar Internaţional. În schimbul acestor bani, Grecia s-a angajat să demareze un amplu program de privatizare, pentru a obţine mai multe venituri la buget şi pentru a depăşi criza datoriilor.
Astfel, Grecia va privatiza căile ferate, compania de furnizare a apei, precum şi proprietăţi imobiliare, pentru a obţine 50 miliarde de euro (71 miliarde de dolari) din vânzarea activelor de stat şi concesiuni, în următorii cinci ani. În perioada 2011-2013, Grecia intenţionează să obţină din privatizări 15 miliarde de euro.
Analiştii apreciază că strategia Greciei de a vinde companiile care au pierderi este una rezonabilă, fiind o decizie înţeleaptă să mai aştepte, în speranţa că pieţele îşi vor reveni, înainte de a scoate la vânzare activele mai profitabile.
Guvernul de la Atena deţine active imobiliare importante, în special în sectorul turismului, însă vânzarea acestora ar putea fi inacceptabilă din punct de vedere psihologic pentru populaţia Greciei. O soluţie ar putea fi închirierea acestor active.
De asemenea, statul elen deţine o participaţie de 20% în OTE, proprietarul Romtelecom, cea mai mare companie de telecomunicaţii din Balcani.