Liderii din zona euro au anuntat ca lucreaza la un plan de ajutor pentru constructorii auto europeni care sunt afectati de criza financiara.

Presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a declarat ca sectorul auto european ar putea fi salvat de actiunea coordonata a statelor membre UE. Acesta s-a declarat in favoarea unor masuri pentru ajutorarea marilor producatori auto, care sunt foarte vulnerabili la criza financiara.

Jean-Claude Juncker a mai adugat ca guvernul european trebuie sa urmeze exemplul SUA si sa sprijine sectorul auto, care nu trebuie sa „dispara”.

Marii producatori auto din Germania isi indreapta sperantele catre cancelarul Angela Merkel. Astfel, oficialii constructorului german de automobile Opel, filiala a General Motors, au inaintat o cerere cancelarului prin care cer masuri de sprijinire a sectorului auto.

Oficialii Opel au cerut facilitati fiscale la cumpararea de masini noi, credite ietine pentru consumatori si prime pentru casarea masinilor mai vechi de 10 ani. La nivel european Opel vizeaza un plan de 40 miliarde euro pentru credite ieftine, din partea Bancii Europene pentru Investitii (BEI).

Cererea inaintata de Opel a venit la doar o saptamana dupa ce guvernul german a anuntat ca va lua masuri pentru stabilizarea pietei auto.

Si dincolo de Ocean situatia sectorului auto nu este linistitoare. Astfel, General Motors si Ford se afla in cele mai grele momente din istorie si anuntat pierderi trimestriale semnificative. La randul sau, Chrysler este aproape de vanzare.

Presedintele ales al SUA Barack Obama a facut apel pentru salvarea industriei auto americane si a cerut administratiei Bush sa faca “tot ce este posibil” pentru a acordara pachetul de credite in valoare de 25 miliarde dolari, aprobat anterior.

Sursa: Deutsche Welle