Statul, prin Hidroelectrica, preia riscul Alro şi e expus la fluctuaţiile de pe piaţa metalelor, când ar putea vinde curentul direct, la preţ mult mai mare. Făcându-mi temele pentru o emisiune economică, am dat întâmplător peste Jupânu’ David, cel care stă călare pe moşia Hidroelectrica, una dintre cele mai grase şi mănoase companii din cele deţinute de stat. Şi ce să văd, Mitule? Parol! Unu – 2002, articol Adevărul despre amestecarea dânsului în cerceta
Statul, prin Hidroelectrica, preia riscul Alro şi e expus la fluctuaţiile de pe piaţa metalelor, când ar putea vinde curentul direct, la preţ mult mai mare.
Făcându-mi temele pentru o emisiune economică, am dat întâmplător peste Jupânu’ David, cel care stă călare pe moşia Hidroelectrica, una dintre cele mai grase şi mănoase companii din cele deţinute de stat. Şi ce să văd, Mitule? Parol! Unu – 2002, articol Adevărul despre amestecarea dânsului în cercetarea penală pentru privatizarea societăţii Bucureşti – Turism. Jurnalişti răi, îmi spun. Doi, găsesc şi un lung articol de pe un portal ONG în care jupânu’ pomenit mai sus apare ca director general al concernului Imperial Oil, în care trei companii erau deţinute de celebrul Corneliu Iacubov. Probabil vi-l amintiţi pe Corneliu Iacubov ca anchetat penal la RAFO, pentru spălare de bani şi prejudicii de 240 de miliarde. Nu e aşa – domnul Iacubov a fost achitat de justiţie, „faptele nu există“, iar domnul e în prezent negustor cinstit. Măi să fie! Trei, îl găsesc în ziare, în vremea CDR, ca fondator de companie de turism (Aerotravel), firmă care a încasat opt miliarde de lei la finalul guvernării Isărescu pentru a plimba parlamentarii prin zări albastre, cu familii cu tot. Îl găsesc consilier la Isărescu în 2000, asociat PSD-ului în 2001-2004, susţinut de Videanu în 2010. Curat murdar!
În emisiune, o pornim bătrâneşte de la cifre. Cât costă Hidroelectrica, în medie, să producă un MW/ora de curent, înainte să îl vândă „băieţilor deştepţi“ din energie? 30 de euro, răspunde, fără să clipească. Şi cu cât vinde energie lui Alro, Energy Holding şi celorlalţi contractanţi bilaterali apăraţi de toţi politicienii de la Dan Ioan Popescu încoace? Cu 22 – 26 de euro, ne spune graficul emisiunii respective. Paguba o suportaţi dumneavoastră, din buzunar – în timp ce auziţi miniştrii văicărindu-se că nu au bani la buget. Tot jupânul David, la un seminar de energie, ne spune că după crearea celor două companii, preţul minim la care ele vor vinde curent va fi de 44 -45 de euro. Dacă înmulţim diferenţa de la 22 la 44 de euro pe MW/h cu mii de MW/h, regăsim o diferenţă care ar trebui să intereseze cel puţin Curtea de Conturi. A vorbit şi Preşedintele de „băieţii deştepţi“, dar s-a aşternut o linişte molcomă între timp. Suplimentar, jupânul a semnat recent un contract cu Alro în care nu se ştie precis cât încasează statul, în euro. Există doar o „formulă de calcul“ care rezultă din diferenţele de preţ ale aluminiului! Cu alte cuvinte, Alro plăteşte curentul în funcţie de cotaţia aluminiului, un tip de contract care este o inovaţie absolută pentru companiile de stat din România. Cu alte cuvinte, statul, prin Hidroelectrica, preia riscul Alro şi este expus la fluctuaţiile de pe piaţa metalelor, când şi-ar putea vinde curentul direct prin OPCOM, la un preţ mult mai mare (uneori, aproape dublu). Ciripind ca un cintezoi hodorogit, jupânul David se preocupă, după cum susţine, de „interesul economiei naţionale“ vorbind de la înălţimea grasei moşii din Hidroelectrica despre interesul stimulării sectorului de aluminiu deţinut de investitori ruşi.
Concluzie: pe jupânul ce stă călare pe Hidroelectrica nu îl mai „rezolvă“ nimic în afară de o zdravănă copită de cal în dosul proeminent, îngrăşat prin diverse funcţii călduţe pe la stat.
Răzvan Orăşanu, fost consilier al primului-ministru