Un jurnalist a fost ucis și alți șase răniți de un bombardament israelian
Din informațiile apărute în presa internațională se pare că o echipă de filmare a Reuters a fost lovită de un bombardament israelian care viza gruparea Hezbollah la granița din Liban. Un jurnalist, cameramanul Reuters Essam Abdullah, ar fi fost victima, iar doi reporteri, Carmen Jokhdar și Ellie Brakhaya de la Al-Jazeera, au fost de asemenea răniți.
În imaginile îngrozitoare apărute pe rețelele de socializare, o femeie poate fi auzită strigând „nu-mi simt picioarele”. Alți doi jurnaliști au fost, de asemenea, răniți, Thaer Al-Sudani și Maher Nazeh, a confirmat organizația media.
Un purtător de cuvânt al Reuters a declarat pentru Mirror că au fost „profund întristați” de moartea lui Issam Abdallah.
„Issam făcea parte dintr-o echipă Reuters din sudul Libanului, care furniza informații în direct”, a spus reprezentantul agenției. „Căutăm urgent mai multe informații, colaborăm cu autoritățile din regiune și sprijinim familia și colegii lui Issam. Gândurile noastre sunt alături de familia sa în aceste momente teribile”, a adăugat acesta.
Bombardamentul a avut loc în timpul unui schimb de focuri de-a lungul graniței dintre Liban și Israel între trupele israeliene și membri ai grupării militante libaneze Hezbollah. Imaginile de la fața locului au arătat o mașină carbonizată.
Frontiera dintre Liban și Israel a fost martora unor acte sporadice de violență de la atacul de sâmbătă al grupării militante palestiniene Hamas asupra sudului Israelului.
MAE confirmă că 350 de români se află încă în Fâșia Gaza
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului român de Afaceri Externe, Radu Filip, a declarat, vineri seară, la Digi24 că, în prezent, sunt 350 de români în Fâșia Gaza. Acesta a adăugat că situația de securitate nu a permis evacuarea acestora. În continuare se caută însă soluții pentru a-i aduce în siguranță în țară.
„Sunt 350 de români în Fâșia Gaza. Ne-au solicitat sprijin 200 de persoane. Colegii mei sunt în contact cu ei și îi asigur de faptul că România face tot ce îi stă în putere pentru a identifica o soluție. Situația de securitate din teren nu a permis evacuarea până în acest moment.
O evacuare trebuie pregătită extrem de minuțios pentru a nu pune viața în pericol celor pe care vrem să-i salvăm. Situația este foarte sensibilă”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al MAE.
Până acum au fost evacuați din Israel un număr de 2.162 de români, care au solicitat sprijinul autorităților, a mai precizat oficialul MAE, potrivit sursei citate.
Amintim că, în cursul zilei de luni a fost anunțat primul deces al unui român din Israel. Ulterior, a fost confirmat și al doilea, fiind vorba despre o persoană dispărută pe data de 12 octombrie.