Jurnaliștii revistei Capital te provoacă: „Gândește drept!”

Capital a rămas una dintre puținele publicații care rezistă cântecului de sirenă al socialismului economic, promovat astăzi, pe toate canalele, de politicieni, de economiști sau chiar de oameni de afaceri, adesea interesați de extragerea de rente din relația cu statul

Oana Osman,
redactor-șef Capital:

Încă de la primul număr, din 1992, când titra, în deschidere, „Doi români din trei vor capitalism“, revista și-a asumat misiunea promovării pieței libere, a capitalismului adevărat. Provocarea a rămas la fel de actuală și în prezent, după 22 de ani în care a prosperat mai mult capitalismul de cumetrie și în care publicului larg i s-a picurat constant în conștiință, prin majoritatea celorlalte media, mesajul că de la stat trebuie să aștepte soluțiile prosperității individuale.

Argumente care torturează bunul-simţ economic continuă să aibă o aderență extraordinară doar pentru că sunt repetate la nesfârşit de politicieni sau de câţiva „guru“ ai finanţelor, omniprezenţi în presă, care întrețin dorința neîndreptățită a oamenilor de a fi asistați și iluzia confortabilă că autorități omnisciente pot lua mai bine decizii în locul nostru. Dacă te alături corului socialist de preaslăvire a necesității intervenției statului în economie ești simpatic. Ai găsit rețeta facilă a succesului, bazat pe erori și minciuni populiste, la un public cât mai larg. Cu riscul de a deranja – tuturor ne este greu să acceptăm că ne-am înșelat, că am fost convinși cândva de argumente false, doar pentru că ne-au fost prezentate obsesiv de voci cu autoritate – Capital va continua să administreze dușuri reci tuturor celor care încă aşteaptă de la stat soluţiile ieşirii din criză, prin aceleaşi intervenţii care au creat de fapt hazardul moral aflat la originea problemelor financiare actuale.

Proprietatea privată, concurenţa, preţurile libere și responsabilitatea individuală. Sunt principii ale economiei libere de piață pe care, la nivel declarativ, le-au îmbrățișat toți decidenții din România, pentru a le încălca, în practică, de nenumărate ori.  Capital va semnala și de acum înainte derapajele intervenționiste, rămânând locul în care se va auzi vocea pieței, a antreprenorilor și angajaților creatori de valoare reală pentru economie. Una din funcțiile principale ale pieței, așa cum arăta economistul laureat Nobel Friedrich von Hayek, este cea de informare, pentru că prin semnalele sale (în special prin prețuri), permite unei mulțimi de agenți economici să cunoască evoluția cererii și a ofertei și să ia decizii în legătură cu producția, consumul, plasarea, etc, mai bine decât o pot face vreodată instituții planificatoare ale statului.

Prin știrile și analizele publicate, Capital va încerca să susțină în continuare această funcție a pieței care asigură raționalitatea deciziilor de alocare a resurselor în societate fără a fi nevoie de intervenții ale statului. O misiune pe care încercăm să o transmitem și prin sloganul „Gândește drept“, asumat de acum înainte de cele două publicații ale grupului „Editura Evenimentul și Capital“.

 

Ileana Ilie, redactor Capital:

Toţi avem nevoie de informatii care ne pot ajuta să înţelegem, să luăm decizii, să ne construim propriul business sau pur şi simplu să vedem cum au reuşit alţii. Noi, jurnaliştii Capital, oferim aceste informaţii.

 Dincolo de explicarea acelor decizii sau procese economice care ne ating la banii din buzunar sau la conturile bancare (de la taxe şi impozite până la facilităţi la împrumuturi şi dobanzi), vorbim despre cum să faci bani, despre cum să faci economii, despre cum să cheltuieşti, şi, mai ales, despre cum să-ţi pui banii să lucreze pentru tine. Nu ezităm să arătăm şi greşeli ce trebuie ocolite pentru a ne feri de faliment personal sau de faliment în afaceri. Indiferent că ne place sau nu de ei, oamenii de afaceri, fie ei antreprenori sau manageri, sunt cei care împing economia înainte.

 

Diana Zaharia, redactor Capital:

"Oamenii care nu citesc ziare ar trebui, din punct de vedere moral, omorâţi pe loc!“. Replica cinică şi ironică a lui Ostap Bender, marele maestru al combinaţiilor creat de Ilf şi Petrov, dă, pe de o parte, cheia succesului în manipulare – ignoranţa, şi îndeamnă, pe de altă parte, la trezirea conştiinţei.

Fără informaţie, manipularea şi înşelătoria fac legea. Capital şi-a propus, încă de la începuturi, să-şi ajute cititorii să se informeze corect, optând să sprijine, prin articolele sale, iniţiativa, munca şi afacerile, pornind de la convingerea că aceste valori pot reconstrui societatea.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciprian Mailat, redactor-șef adjunct Capital:

Rolul statului în economie trebuie să fie cât mai redus. De ce susțin acest lucru? Din două considerente. În primul rând, e știut faptul că inițiativă privată este forța creșterii economice, iar progresul economic nu-l putem avea decât cu libertate politică și financiară. Al doilea considerent este că politica fiscală, în ultimele două decenii, a fost utilizată în România ca instrument electoral. Acesta a fost discreționară și prociclică, două trăsături care sunt de evitat în cazul unei politici ce ar trebui să asigure creștere economică pe termen lung.

România are nevoie de o creștere economică majoră pentru a reduce din decalajul față de statele vestice ale Europei. Astfel că, politica fiscală ar trebui să se supună unei reglementări transparente, adică să fie predictibilă și cât mai puțin intruzivă. Principala dificultate în ceea ce privește evaluarea direcției viitoare a politicii fiscale din România este generată de ecartul dintre retorica oficială și acțiunile factorilor de decizie.

Economia nu este doar o junglă a intereselor economice sau doar o tablă cu numere și figuri, ci o ordine care servește toți cetățenii în așa fel încât aceștia să trăiască într-o societate bazată pe principiile respectului individului, libertății, solidarității și coeziunii sociale.

 

 

 

 

Valentin Vioreanu, coordonator Capital on-line:

Adept istoric al capitalismului, Capital este, prin definiţie şi prin excelenţă, de dreapta şi nu are cum să fie alt­fel. Capital este echivalentul gândirii pentru libertate şi pentru piaţa liberă. Aşa cum zicea Ludwig von Mises, „chestiunea este întotdeauna aceeaşi: guvernul sau piaţa. A treia soluţie nu există. De aceea, dacă ar fi de stânga, Capital s-ar anula pe sine însuşi.

 

 

 

 

 

Răzvan Amariei, redactor Capital:

În timpul campaniei electorale pentru alegerile din 2000, fostul ministru liberal de finanţe Decebal Traian Remeş folosea un slogan împrumutat de la Petre Ţuţea: „Cu stânga nici cruce nu-ţi poţi face“. Între timp, Remeş a ispăşit o pedeapsă cu închisoarea pentru corupţie, iar numeroşi colegi de-ai lui din partea dreaptă a politicii dâmboviţene s-au trezit la rândul lor acuzaţi de tot soiul de ilegalităţi.

Asta în timp ce alţii au trecut senini de la drepta la stânga şi eventual înapoi, iar mulţi din oamenii de afaceri pe care îi vedeam ca pe nişte stâlpi solizi ai capitalismului românesc s-au prăbuşit cu zgomot atunci când s-au trezit pe o piaţă cu adevărat concurenţială. Dar toate aceste imposturi, trădări sau eşecuri nu pot schimba un adevăr simplu: politicile economice de dreapta, libera iniţiativă, competiţia onestă, domnia legii, fiscalitatea scăzută şi previzibilă, sunt cele care pot crea o naţiune prosperă.

 

 

 

Aurel Drăgan, redactor Capital:

Nu crede tot ce auzi și ce vezi. Lumea nu este zugrăvită în alb și negru, ci are multe nuanțe. Nu te lăsa păcălit, nu te lăsa manipulat. Citește și învață în fiecare zi ceva nou. Gândește drept.

 

 

 

 

 

 

 

Diana State, redactor Capital:

De 22 de ani, Capital prezintă cititorilor într-un mod obiectiv mediul de afaceri privat din România. Prin campania „Gândeşte drept“ Capital îşi propune să susţină antreprenoriatul calibrat pe principii corecte. Ne dorim să promovăm oamenii care au crescut business-uri într-un mod corect şi solid. Astfel, putem arăta cititorilor noştri că se pot construi afaceri importante prin multă muncă şi printr-o „gândire dreaptă“. În această campanie, vom prezenta şi poveştile oamenilor care au cele mai importante afaceri în agricultură, domeniu considerat o „vedetă a economiei româneşti“ din ultimii ani.