Luarea in vizor a celor doua companii dateaza inca de la sfarsitul anului 1998. Cardurile emise sub cele doua sigle celebre au cucerit lumea si, implicit, Statele Unite. Cota de piata detinuta de cardurile Visa si MasterCard pe piata SUA este de 75 %, mai mica decat pe plan mondial. Restul pietei este ocupat de American Express, Diner’s Club, Discover, JCB etc. Unul dintre contestatarii principali ai pozitiei celor doua grupuri, Harvey Golub, presedintele celui de-al treilea mare jucator de pe piata mondiala si americana a cardurilor, American Express, afirma: „Comportamentul anticoncurential al Visa si MasterCard prejudiciaza interesele consumatorilor, anihileaza libertatea bancilor de a-si desfasura activitatea, majoreaza costurile de exploatare ale comerciantilor si inhiba procesul inovational din sector”. Tot el a acuzat faptul ca mai multi membri ai consiliului de administratie al unei companii fac parte si din comitetul director al celeilalte companii. In opinia presedintelui American Express, din cauza acestei situatii, cele doua companii actioneaza ca o singura entitate, limitand concurenta pe piata americana a cardurilor. De asemenea, se reproseaza conducerea activitatii dupa regulamente prin care a fost limitata libertatea bancilor de a accepta lucrul cu cardurile American Express. Spre deosebire de American Express, care este o companie de sine statatoare, Visa si MasterCard sunt asociatii de banci. Toate bancile membre ale uneia dintre cele doua organizatii emit carduri proprii, sub sigla celor doua companii.
Replica celor doua companii a fost foarte prompta: „Nu ne-a surprins decizia judecatorului Barbara Jones, dar ne surprinde rolul jucat in acest proces de compania de carduri American Express. Argumentele autoritatilor americane s-au bazat aproape in totalitate pe plangerile companiei American Express”, a replicat purtatorul de cuvant ai Visa, Kelly Presta. Lovitura data de American Express nu este singura receptionata de gigantii cardurilor. O a doua plangere a fost depusa la un judecator din New York, de cele mai mari lanturi de supermarketuri din Statele Unite: Wal-Mart, Sears Roebuck, Safeway si Circuit City si alti comercianti mai mici. Acestia au cerut celor doi emitenti de carduri daune de peste opt miliarde de dolari, motivand ca din cauza cooperarii dintre cele doua companii, acestea au fost capabile sa impuna comisioane considerate de comercianti ca fiind foarte ridicate.
Bancile emitente s-au coalizat cu cele doua institutii financiare acuzate. Verdictul va fi dat de „calaul” Microsoft, judecatorul Thomas P. Johnson, cel care a decis scindarea companiei lui Bill Gates.