Aproximativ 1.000 de manifestanţi, potrivit unor surse, s-au adunat duminică seara, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta împotriva schimbării legilor Justiţiei. 

Apelul a fost transmis pe paginile de socializare şi intitulat după discursul Regelui Mihai I din Parlament, din 2011: „Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul”. 

Oamenii au venit cu steaguri, pancarte şi vuvuzele. 

Organizatorii au anunţat că protestul va continua cu un marş către Casa Poporului, pe traseul Piaţa Victoriei – Piaţa Romană – Universitate – Piaţa Unirii – Piaţa Naţiunilor Unite – Parlament 

”Hai să fim cu toţii în stradă duminică pentru a da alarma! Tăcerea noastră e puterea lor, aşa că hai să facem gălăgie! Luptăm până la capăt”, au scris organizatorii pe pagina de socializare. 

Proteste sunt anunţate şi în alte oraşe din ţară, dar şi din Diaspora. 

Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), din cadrul Consiliului Europei (CoE), a decis, într-o sesiune plenară desfăşurată în perioada 4-8 decembrie, să efectueze evaluări de urgenţă ale proiectelor de lege privind sistemul judiciar din România, se arată într-un comunicat publicat recent, la Strasbourg, de Consiliul Europei.

GRECO va analiza de asemenea două propuneri de lege privind reorganizarea Curţii Supreme şi a Consiliului Naţional Judiciar din Polonia. 

În ambele cazuri, GRECO va efectua evaluări în ianuarie şi/sau februarie, în perspectiva de a adopta rapoartele de monitorizare care vor rezulta în urma analizei în timpul sesiunii sale plenare din martie. 

Este pentru prima dată când GRECO se foloseşte de Regula 34 din Regulamentul său de procedură, recent introdusă pentru a permite „o procedură ad-hoc în circumstanţe excepţionale”. 

Această regulă poate fi aplicată când o reformă instituţională, o iniţiativă legislativă sau schimbare procedurală poate duce la o încălcare gravă de către un stat membru a standardelor anti-corupţie ale Consiliului Europei care sunt supuse evaluărilor GRECO, se menţionează în comunicat. 

AGERPRES