Deși pare incredibil, există o fabrică din Coreea de Nord în interiorul căreia nu se găsesc portretele liderilor contemporani ai țării, unde steagurile statului nu sunt arborate, iar posterele care transmit mesaje politice nu se regăsesc. Totul, inclusiv hârtia igienică, provine din Coreea de Sud, scrie Business Insider.
Aplecați asupra baloților de lână și celofibre, nord coreenii lucrează în liniște la mașinile de cusut din mâna lor ieșind tricouri, costume și haine care, ulterior, ajung să poarte etichete cu nume italienești. Singurul indiciu de prezență nord coreeană în această fabrică este un calendar pe care scrie ”Marii tovarăși Kim Il Sung și Kim Jong Il vor fi mereu cu noi”.
Astăzi, această fabrică, precum și altele din complexul industrial Kaesong – administrat de sud-coreeni și plin de muncitorii nord-coreeni-, se pregătește să-și tragă obloanele. De miercurea trecută, Coreea de Nord a refuzat să permită accesul în țară managerilor sud coreeni și camioanelor care aduc mâncare, materiale și furnituri.
Pare a fi o pedeapsă pentru decizia Seulului de a merge mai departe cu alianța militară cu Statele Unite care au deranjat Phenianul, acesta din urmă considerând exercițiile militare ale americanilor drept o repetiție în vederea unei invazii. Restricția călătoriilor prin graniță este, de asemenea, o modalitatea de a reaminti sud coreenilor că starea de război rămâne în picioare și la 60 de ani după lupta din peninsula koreană, luptă ce s-a soldat cu un pact. Phenianul este atât de supărat pe Seul pentru că sprijină sancțiunile stabilite de către Statele Unite Coreei de Nord pentru testul nuclear din februarie.
Cum arată zona
La Kaesong, activitatea este ca de obicei. Mai mult de 500 de sud coreeni au rămas acolo sâmbătă și sunt liberi să stea în continuare, însă companiile pentru care lucrează au început să rămână fără marfă. Speră, totuși, că această situație să fie similară celei din 2009 care a durat aproximativ o săptămână.
De aproape o decadă, complexul din zona demilitarizată a Coreei de Nord a fost o dovadă a reconcilierii, un test care prezintă cum ar arăta reunificarea celor două țări. Dar cum relațiile s-au deteriorat în ultimii ani, a devenit un subiect sensibil pentru Coreea de Sud.
Din centrul orașului Kaesong, pe drumul către zona industrială de la periferie sunt case simple, cu țigle pe acoperiș. La intrarea în parcul de fabrici se găsesc stații de benzină pentru Hyundai, două magazine de proximitate ce au în față mese de plastic, respectiv o sucursală a băncii sud-coreene Woori Bank. Semnele și panourile ce îndrumă vizitatorii sunt în engleză și coreeană, iar străzile au benzi pentru biciclete. Nimic din ce-i descris mai sus nu se regăsește în restul Coreei de Nord. Complexul are semafoare, spre deosebire de centrul orașului, însă traficul nu este mare și se rezumă, în principal, la ”shuttle bus-rile” Hyundai care transportă muncitorii nord coreeni, respectiv mașini precum Kia, Hyundai și Ssangyong, conduse de managerii sud coreeni.
Complexul, rezultat al deciziei dintre foștii liderii coreeni -Kim Jong Il și Kim Dae Jung- , în urma summitului istoric din 2000, a fost construit în 2003, prima fabrică fiind inaugurată în decembrie 2004. Planul prevedea ca firmele sud coreene să construiască 500 de fabrici ca parte a înțelegerii prin care Sudul ajuta la dezvoltarea economiei Nordului.
Astăzi, circa 120 de companii sud coreene au fabrici în zonă și angajează aproximativ 51.000 de nord coreeni, în mare parte femei, transformând complexul în cel mai mare angajator din Kaesong, cel de-al treilea mare oraș al țării. Pantofii și hainele reprezintă 70% din bunurile produse în aceste fabrici. Sute de sud coreeni administrează fabricile, unii dintre ei locuind în Kaesong, alții traversează zilnic granița. Bunurile, materia primă și mâncarea sunt aduse cu camionul în fiecare dimineață. Același mijloc de transport părăsește localitatea seara, cu produsele finite.
Socializarea între nord și sud
Deși lucrează împreună, interacțiunea dintre sud și nord coreeni este una colegială și cordială, însă este păstrată la limite minime. Sudicii mănâncă separat de nordici, iar mâncarea este ținută în frigiderul lor.
Subiectul salariilor nord coreenilor este unul supărător, mulți considerând că Guvernul ia o mare parte din venituri. Însă la fabricile din Kaesong plata se face direct angajaților. Cash! În medie, un angajat câștigă 110 dolari pe lună, începătorii au o sumă mai mică dar o schemă de remunerare permite muncitorilor să ajungă și la un salariu de 150 de dolari pe lună. ”Complexul reprezintă mai mult decât bani”, spune Cho Dong-ho, un expert nord coreean de la Universitatea din Seul. ”Este o punte ce leagă cele două state. Dacă acesta dispare, oficial, nu mai există nicio legătură economică între Coreea de Nord și cea de Sud”, completează acesta.