Kalaşnikov a mărit producţia. Armata rusă are nevoie de arme şi de drone

Kalaşnikov este unul dintre cei mai importanți producători de arme la nivel mondial.

Consorţiul din Rusia a înregistrat o creștere cu 30% a producției de armament. Motivul: a fost nevoit să răspundă cererilor armatei ruse în contextul conflictului din Ucraina, transmite agenţia EFE.

Aşadar, Kalaşnikov a lansat anul trecut, în iulie, proiectul Konveiner. Acesta a implicat modernizarea tehnologică a facilităților de producție, conform unui comunicat emis vineri de consorțiu.

Proiectul Konveiner a implicat o îmbunătățire progresivă a proceselor de producție, instalarea de echipamente noi și modernizarea liniilor de asamblare, transmite sursa citată.

Aceste măsuri au permis companiei să onoreze comenzile plasate de forțele armate ruse în termenele stabilite și cu calitatea cerută, a explicat Andrei Barîșnikov, directorul general al Kalaşnikov.

Cum arată noul AK-12 cu care soldaţii lui Vladimir Putin speră să facă diferenţa în Ucraina

Cu puţin timp în urmă, la început de noiembrie 2023, Kalashnikov a finalizat un contract semnat cu armata rusă în 2021, înainte de declanșarea războiului în Ucraina. Contractul viza furnizarea puștii de asalt AK-12 model 2023.

Acest contract pentru furnizarea AK-12 model 2023 este cel mai amplu încheiat de companie. Kalaşnikov a creat și o divizie specială pentru producția de drone, în contextul campaniei militare ruse în Ucraina.

Consorțiul Kalaşnikov reprezintă cel mai mare producător de arme ușoare din Rusia. În prezent, se află sub incidența sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie și alte țări.

Rusia a crescut semnificativ ritmul producției de armament și echipamente militare în ultimele luni, conform surselor occidentale. Moscova preconizează o majorare a cheltuielilor pentru apărare cu aproape 70% în 2024.

Cine a fost Mihail Kalașnikov?

Kalashnikov_Mikhail
SURSA FOTO: Wikipedia

General-locotenent Mihail Timofeevici Kalașnikov (n. 10 noiembrie 1919 – d. 23 decembrie 2013) a fost un proiectant de arme de foc, cel mai cunoscut pentru crearea armelor de asalt AK-47, AKM și AK-74.

Fiind tanchist, a fost grav rănit în război, în timpul bătăliei de la Briansk (1941) unde se încerca stoparea pătrunderii germane spre Moscova. A stat mult în spital, iar în timpul convalescenței a început să deseneze modele de pistoale întrucât, în luptă, a fost izbit de superioritatea tehnică a echipamentului soldaților armatei germane.

A avut ideea creării unei mici puști de asalt, fiabilă și rapidă, pe care i-a prezentat-o mareșalului de artilerie Nikolai Voronov. Acesta l-a sprijinit și l-a sfătuit să-și perfecționeze pușca-mitralieră care, în sfârșit, va fi reținută de statul sovietic pentru a fi produsă începând din 1947.

Această pușcă este denumită Avtomat Kalașnikova 1947, celebra AK-47, cunoscută mai ales sub numele de Kalașnikov. Simplitatea, ușurința și fiabilitatea sa au condus-o spre un succes mondial, fiind produsă în peste o sută de milioane de exemplare, inclusiv copiile.

Omul cel mai decorat din Rusia

În anii 1950, Mihail Kalașnikov a creat o nouă armă AKM, o armă de asalt de 7,62 mm, cu denumirea completă „Automat Kalașnikov Modernizat”, o îmbunătățire a armei AK-47.

În total, Mihail Kalașnikov a creat aproape o sută cincizeci de arme diferite. Era, potrivit biografiei sale, omul cel mai decorat din Rusia, până la decesul său survenit la 23 decembrie 2013, (Ordinul Lenin, premiul Stalin 1949, de două medalii Erou al Muncii Socialiste).

A primit titlul de doctor în științe și tehnică în 1971, avea 35 de brevete de invenție. În anul 1994 a fost ridicat la gradul de general locotenent.