Vicepreşedintele SUA şi premierul Marii Britanii s-au întâlnit la Munchen, cu ocazia Conferinţei de Securitate ce are loc în cunoscutul oraş german. Cu această ocazie, cei doi au subliniat implicaţiile mondiale ale invaziei declanşate de Vladimir Putin în Ucraina.
Sâmbătă, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, Kamala Harris, vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, şi Rishi Sunak, premierul Marii Britanii, s-au întâlnit şi au discutat despre efectele teribile pe care războiul din Ucraina le are asupra întregii lumi.
Iată ce au avut apoi de transmis cei doi lideri.
Mesajul transmis de cei doi lideri din SUA şi Marea Britanie: Războiul lui Putin în Ucraina e un război global
Cei doi lideri au condamnat ţările care sprijină Federaţia Rusă, fie din punct de vedere politic, fie militar.
„Premierul şi vicepreşedinta Harris au condamnat acele ţări care au sprijinit eforturile lui Putin din punct de vedere politic şi militar”, se arată într-un comunicat de presă transmis de biroul premierului Regatului Unit.
Mai mult, Kamala Harris şi Rishi Sunak au subliniat amândoi că războiul din Ucraina a devenit un război global, din mai multe puncte de vedere, inclusiv din punct de vedere al securităţii alimentare şi energetice.
„Ei au fost de acord că războiul lui Putin în Ucraina este un război global, atât în ceea ce priveşte impactul său asupra securităţii alimentare şi energetice, cât şi în ceea ce priveşte implicaţiile sale asupra normelor acceptate la nivel internaţional, cum ar fi suveranitatea”, se mai arată în comunicatul venit de la biroul premierului Rishi Sunak.
Germania este de neclintit. Pacea în Ucraina nu poate să implice cedarea de teritorii către Rusia
În tot acest timp, un mesaj a venit şi din partea Germaniei cu privire la eventualele discuţii despre pace în Ucraina.
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că nu se pune problema despre planuri de pace care să prevadă concesii teritoriale făcute Moscovei.
O pace justă presupune că „cineva care a încălcat integritatea teritorială, mai precis Rusia, îşi retrage trupele din ţara ocupată”. Ea a adăugat că „pacea mondială se bazează exact pe faptul că noi toţi recunoaştem integritatea teritorială şi suveranitatea fiecărei ţări”.
Annalena Baerbock a subliniat că cererile de încetare a războiului care prevăd cedarea de teritorii Federației Ruse sunt inacceptabile.
Totodată, şefa diplomaţiei germane, prezentă la aceeaşi Conferinţă de Securitate de la Munchen, a lăudat intenția Chinei de a veni cu un plan de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina.