Familia Dogan face cea mai importantă mişcare a începutului de an prin numirea unui CEO la conducerea Kanal D România. Misiunea: creşterea cotei de piaţă şi intrarea pe profit a postului TV.
După ce a contribuit la lansarea postului HBO România şi a altor staţii TV în Slovenia şi Croaţia, Pavel Stanchev, 42 de ani, s-a întors în ţara noastră din Bulgaria, unde a condus operaţiunile Nova TV. „Mi‑am dorit să revin în România, iar oportunitatea s-a numit Kanal D, unde am fost desemnat Chief Executive Officer“, explică el. Coechipiera lui, Hatice Soysev Kolat, directorul general al postului, spune că nu a renunţat la ideea unor lansări de noi proiecte, criza putând să ofere multe oportunităţi de investiţii. De la lansarea pe piaţa locală, în februarie 2007, Kanal D a urcat pe locul al treilea în topul audienţei în luna ianuarie, surclasând Prima TV, Acasă şi TVR 1. „2009 este pentru noi mai important decât anul lansării. Trebuie să creştem performanţele în proiectele de succes şi să facem lucruri noi“, spune Kolat. Împreună, cei doi manageri îşi propun să transforme Kanal D într-un post de televiziune profitabil chiar într-un an de criză.
Pavel Stanchev: «Vom scrie în al patrulea trimestru din 2009 primele bilanţuri pozitive pentru Kanal D»
Capital:Cum vedeţi piaţa locală de media faţă de pieţele din regiune?
Pavel Stanchev: Cred că piaţa românească de televiziune este cea mai sofisticată, în termeni de acoperire media şi număr de canale. Practic, toate nişele şi marile concerne media sunt prezente aici. E o piaţă cu multe provocări, dar asta îmi place.
Capital:Într-un an de criză, care credeţi că sunt plusurile şi minusurile Kanal D?
Pavel Stanchev: Structura noastră de costuri este foarte eficientă. Operăm cu programe ale căror costuri sunt reduse: nu avem cheltuieli de distribuţie foarte mari sau studiouri şi corespondenţi locali, ci ne folosim de freelanceri. Cel mai mare avantaj în ceea ce priveşte costurile îl reprezintă serialele turceşti, care s-au dovedit de succes în România. Strategia noastră nu este să ne axăm doar pe astfel de producţii, ci să diversificăm grila de programe cu producţii noi, filme de succes şi producţii locale, precum „Foame de bani“. Nu vom fi doar o televiziune de seriale turceşti.
Capital:Prin programe precum „Noră pentru mama“ aţi atras un larg public feminin. Nu credeţi că ele v-au îndepărtat de publicul comercial, generalist, căruia postul i s-a adresat iniţial?
Pavel Stanchev: Peste tot în lume femeile sunt consumatoare mai mari de televiziune decât bărbaţii, în special de luni până vineri. În weekend, când întreaga familie este acasă, bărbaţii se uită şi ei mai mult la TV. Ne propunem să urmăm aceste obiceiuri şi să oferim de luni până vineri un avantaj audienţei feminine prin programele noastre, iar în weekend vom fi o televiziune pentru întreaga familie. Strategia noastră este să investim mai mult în filme şi seriale, prin care să atragem audienţa masculină, dar şi în emisiuni proprii. Ne vom concentra şi pe programele de ştiri: intenţionăm să construim o reţea de corespondenţi, iar în martie vom lansa mai multe jurnale de ştiri în weekend.
Capital:Cum doriţi să vă poziţionaţi în acest an pentru a atrage o audienţă cu putere mai mare de cumpărare?
Pavel Stanchev: Cea mai mare parte a audienţei noastre are putere mare de cumpărare. Uitaţi-vă la oamenii care au putere mare de cumpărare în România; ei nu sunt profesori. În Europa de Est, educaţia nu este direct proporţională cu veniturile. Slavă Domnului că sunt şi oameni cu educaţie care câştigă semnificativ, însă dacă mergeţi în restaurantele şi magazinele scumpe, dacă analizaţi cine conduce modelele de maşini de lux, nu veţi vedea oameni cu două diplome de inginerie. Asta e realitatea, din păcate. Advertiserii sunt interesaţi de publicul cu venituri ridicate, iar pentru ei noi creăm programe. Toţi advertiserii mari sunt prezenţi pe Kanal D.
Capital:Ce procent din cheltuielile Kanal D sunt acoperite din veniturile generate de advertising?
Pavel Stanchev: Aproximativ 90%, restul din alte tipuri de programe, precum concursuri prin SMS şi teleshopping.
Capital:În 2007, anul lansării, postul Kanal D a înregistrat o cifră de afaceri de 5,6 milioane de euro şi pierderi de 24,3 milioane de euro. Când vă propuneţi să intraţi pe profit?
Pavel Stanchev: În ciuda crizei, toată echipa Kanal D lucrează să atingem pragul de rentabilitate în acest an. A fost normal să avem pierderi în 2007, pentru că Dogan şi Ringier România, acţionarii postului, au investit. Cred că, dacă nu apare un dezastru economic în România, vom scrie în al patrulea trimestru din acest an primele bilanţuri pozitive pentru Kanal D. În luna ianuarie a acestui an, comparativ cu ianuarie 2008, am avut o creştere de 34% a veniturilor, în ciuda crizei.
Capital:Ce planuri de investiţii aveţi pentru acest an, în contextul crizei?
Pavel Stanchev: Strategia grupului Dogan în România este una pe termen lung. După ce vom genera profit, pentru că asta este prioritatea mea în acest an, avem planuri de a investi în diverse sectoare media. Analizăm posturi de televiziune şi de radio, pentru achiziţii, şi cred că criza ne va crea posibilitatea unor astfel de preluări. Avem resurse pentru investiţii. Putem decide să lansăm noi proiecte şi nu achiziţii. Sunt cu ochii pe piaţă pentru a nu pierde vreo oportunitate, însă obiectivul meu principal în 2009 este profitabilitatea staţiei.
Hatice Kolat: «Am schimbat multe din obiceiurile telespectatorilor»
Capital: Care au fost atuurile Kanal D şi ce a determinat ascensiunea postului pe poziţia a treia în 2009?
Hatice Soysev Kolat: Înainte de a se da startul, am realizat o cercetare amănunţită a pieţei din România şi veniserăm cu lecţiile făcute. Suntem mândri că suntem prima televiziune din România care a reuşit o performanţă atât de mare într-o perioadă atât de scurtă. Kanal D a demonstrat prin originalitate şi inovaţie că poate face lucruri bune. Dacă priviţi în urmă la felul cum arăta, cu doi ani în urmă, grila din timpul zilei a televiziunilor din România, veţi vedea că în afară de ştiri erau numai reluări. Noi am schimbat acest lucru, pentru că ştim că televiziunea înseamnă 24 de ore de emisie şi credem că toate emisiunile sunt la fel de importante ca şi cele din prime time (intervalul de maximă audienţă, între 19.00 şi 23.00, n.r.). Acest lucru ne-a adus pe poziţia a treia în topul televiziunilor ca audienţă medie pe durata întregii zile.
Nu suntem cei care au descoperit reality-show-urile şi nici primii care le-au adus în România, dar suntem în emisie de doi ani de zile, aproape în fiecare zi a săptămânii, cu un reality-show diferit. În momentul în care am hotărât să facem acest lucru aproape că nimeni nu a crezut în acest proiect. Dar iată că „Noră pentru mama“ creşte de la un sezon la altul. Alte emisiuni care au contribuit la succesul Kanal D sunt „La Şuetă cu Bahmu“, „Fata lu’ tata“, „Vacanţa Mare“ şi serialele turceşti.
Capital: Au schimbat aceste producţii obiceiurile de consum media ale românilor? I-au îndepărtat de cunoscutele telenovele mexicane?
Hatice Soysev Kolat: Eu cred că am schimbat multe din obişnuinţele telespectatorilor din România, iar unul din factori a fost reprezentat de aceste seriale. Dar acum nimeni nu mai compară telenovelele cu serialele turceşti. Fiecare episod al acestor seriale se pregăteşte la fel de greu ca şi un lung-metraj, cu acelaşi volum de muncă. Chiar dacă fiecare dintre ele prezintă poveşti diferite, punctele lor comune sunt dragostea şi familia. Chiar dacă par de basm, ele sunt reale, prezintă realitatea noastră, a tuturor.
Capital: Cum doriţi să vă poziţionaţi în acest an?
Hatice Soysev Kolat: Pentru noi, 2009 este mai important decât anul în care am început. Trebuie să creştem, să ne creştem performanţele în proiectele de succes şi să facem lucruri noi. Noi reality-show-uri, seriale, filme şi multe, multe alte surprize.
Capital: Cum resimte Kanal D criza economică? Anul trecut anunţaţi planuri de lansare a unor noi staţii de radio şi platforme online.
Hatice Soysev Kolat: Criza economică ne obligă pe toţi să ne luăm măsuri de precauţie. Nu am renunţat la aceste planuri, suntem doar mai atenţi la următorii paşi. Pe de altă parte, criza poate să ofere noi oportunităţi. Vom vedea împreună ce se va întâmpla.
CREŞTERE
Din momentul lansării, în februarie 2007, cota de piaţă a postului a evoluat de la 2,8% în octombrie 2007 la 4,6% în octombrie 2008. Principalele programe de interes au fost emisiunea „Noră pentru mama“, partidele din Liga I şi serialele turceşti.