"În Grecia este o criză a datoriei suverane şi, de fapt, băncile nu sunt sursa problemelor. Aş spune că. împreună cu toată lumea din Grecia, băncile sunt victimele crizei. Asta face Grecia să fie un pic diferită faţă de alte ţări, de exemplu Spania sau Irlanda. Băncile greceşti, incluzând Eurobank, au decis în urmă cu 15 ani să investească în afara Greciei ca un rezultat al unei decizii strategice şi nu doar din scopuri oportuniste. Băncile greceşti au funcţionat în regiune, pentru o perioadă destul de îndelungată, au avut succes, au crescut şi au investit destul de mulţi bani şi într-un fel au ajutat economiile locale şi afacerile locale şi au devenit bănci europene de investiţii de succes mare. În ceea ce priveşte datoria suvernă grecească, decizia de a investi în afara graniţelor este şi mai potrivită şi necesară pentru băncile greceşti pentru că investiţiile băncilor greceşti în afara graniţei Greciei au creat un al doilea motor de creştere şi profitabilitate pentru bănci", a afirmat Karakassis.

Potrivit acestuia, bondurile emise de Grecia au fost folosite de bănci pentru a atrage lichidităţi din sistemul euro. "Suma totală a acestor lichidităţi se ridică la 125 miliarde de euro. Această injecţie de capital a fost folosită pentru a evita orice reducere a portofoliilor din zona companiilor şi a persoanelor private. Sistemul bancar din Grecia are bunuri de valoare apropiată celor din 2009 – 2010, aşadar nu a existat o reducere semnificativă a valorii împrumuturilor. Lichidităţile au fost folosite în primul rând pentru asta, apoi pentru a echilibra depozitele şi ne dăm seama că în Grecia, nu în străinătate, în ultimii 3 ani, valoarea era de aproximativ 70 miliarde de euro şi din 2010 băncile greceşti au contribuit semnificativ la finanţarea datoriei statului grec", a mai spus oficialul EFG Eurobank.

Pe de altă parte, referitor la Consiliul European care se desfăşoară joi şi vineri la Bruxelles, acesta a arătat că va fi o întâlnire dificilă.

"Cred că liderii ar trebui să se concentreze nu doar pe accentuarea măsurilor de austeritate care au fost aplicate Greciei şi altor ţări. Cred că măsurile de austeritate sunt bune şi absolut necesare pentru refacerea economiei ţărilor dar trebuie însoţite de măsuri care să susţină creştere. Cred că este necesar ca Europa să aibă un nou plan Marshal, un nou plan care să pregătească o creştere economică a ţărilor membre. Din păcate măsurile de austeritate din Italia şi Spania vor avea un efect dramatic asupra societăţii, poate peste un an sau doi. Aceleaşi efecte pe care le-au avut în Grecia. Aşadar este nevoie ca modelul de intervenţie să se schimbe", a conchis oficialul EFG Eurobank.

În România, grupul EFG Eurobank deţine controlul asupra Bancpost S.A., EFG Eurobank Finance S.A., EFG Eurobank Securities S.A, EFG Leasing IFN S.A., EFG Eurobank Property Services S.A., EFG Retail Services IFN S.A., Eliade Tower S.A., IMO Property Investments Bucureşti S.A., IMO-II Property Investments S.A. Retail Development S.A., Seferco Development S.A, S.C. EFG Eurolife Asigurări de Viaţă S.A., S.C.EFG Eurolife Asigurări Generale S.A. şi EFG IT Shared Services S.A.
Sursa: Agerpres