Planul de realizare a celor două mari societăţi naţionale Electra şi Hidroenergetica nu a fost abandonat de autorităţi, dar se merge în paralel şi cu “planul B” de formare a unor complexuri de dimensiuni mai mici.
“Cât timp există cele mai mici şanse de creare a Electrica şi Hidroenergetica, nu renunţăm la idee. Dar, în acest moment, cele mai mari şanse le are planul B, cel de formare a unor complexuri energetice mai mici, compuse din producători de energie şi cărbune”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Karoly Borbely.
Discuţia despre acest “plan B” a apărut după ce în lunile martie şi aprilie Curtea de Apel Bucureşti a respins planul de creare a celor două companii Electra şi Hidroenergetica.
În această situaţie, Ministerul Economiei a luat în calcul o soluţie alternativă, respectiv formarea unui complex energetic din cele trei complexuri energetice din Oltenia şi Societatea Naţională a Lignitului (SNLO) şi a altui complex compus din Compania Naţională a Huilei (CNH) şi cele două termocentrale cărora le livrează cărbune, respectiv Deva şi Paroşeni.
Potrivit planului iniţial, Electra ar urma să încorporeze Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari şi Craiova, o parte a Hidroelectrica şi SNLO, iar în cealaltă companie energetică naţională, Hidroenergetica, ar urma să fie incluse termocentralele Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti, o parte a CNH şi restul activelor hidroenergetice.