Programele create pentru a sustrage informații financiare includ Troieni bancari, keyloggere şi două categorii de malware relativ noi – unul care fură din portofelele Bitcoin şi un altul care descarcă programe care generează crypto-monede. Activitatea mixtă a programelor care vizează Bitcoin a devenit unul dintre motoarele din spatele evoluţiei atacurilor cibernetice din 2013. Un alt factor a fost descoperirea unui număr de vulnerabilităţi periculoase utilizate de către infractori pentru a-şi pune în aplicare atacurile cibernetice prin intermediul popularei platforme Java.
În 2013, soluţiile de securitate Kaspersky Lab au protejat 3,8 milioane de utilizatori de atacurile financiare (o creştere cu 18,6% faţă de anul precedent). Troienii bancari, inclusiv notorii Zbot, Carberp şi SpyEye, au fost implicaţi în două treimi dintre atacurile cu malware financiar. Totuşi, în comparaţie cu proporţia din 2012 a acestui tip de malware, popularitatea acestora a scăzut din cauza creşterii activităţii programelor malware care vizează Bitcoin. Proporţia keylogger-elor – programe malware care interceptează informaţiile introduse cu ajutorul tastaturii – a scăzut, de asemenea, deoarece infractorii cibernetici au trecut de la aceste programe foarte specializate, la troieni cu o gamă largă de funcţionalităţi.
Cea mai mare proporţie de infracţiuni cibernetice de tip financiar au fost descoperite în Afghanistan, Bolivia, Camerun, Mongolia, Myanmar, Peru, Turcia şi Etiopia, unde acest tip de ameninţare a fost implicată în mai mult de 12% dintre incidentele malware.
În plus, a existat un nivel ridicat de activitate şi în segmentul de malware mobil, în 2013 fiind înregistrată o creştere explozivă a numărului de aplicaţii mobile capabile să fure bani din conturile bancare ale utilizatorilor. Numărul acestor tipuri de ameninţări regăsite în colecţia Kaspersky Lab a crescut de aproape 20 de ori de-a lungul anului trecut. Majoritatea atacurilor au vizat utilizatorii de smartphone-uri Android.
„Anul trecut am asistat la o creştere semnificativă a proporţiei de ameninţări cibernetice financiare, malware-ul creat pentru a fura bani jucând un rol foarte important”, a spus Sergey Lozhkin, Senior Security Researcher în cadrul Kaspersky Lab. „Popularitatea Troienilor bancari şi a altor programe care vizează informaţiile financiare se datorează faptului că infractorii cibernetici le pot utiliza pentru a câştiga rapid bani. Situaţia actuală i-a forţat pe utilizatori, dar şi instituţiile financiare să ia în mod activ măsuri de protecţie împotriva ameninţărilor online, în timp ce dezvoltatorii de programe de securitate sunt nevoite să dezvolte noi soluţii de protecţie”, a încheiat Lozhkin.