"În momentul de faţă, nu există niciun fel de dovezi care ar sugera faptul că s-ar întâmpla lucruri dubioase pe partea produselor de la Kaspersky. Dacă vă uitaţi cu atenţie, toate aceste declaraţii sună pe probabilităţi, de genul 'ar putea', 'poate că', 'ar putea fi influenţabile'. Deci, limbajul respectiv conţine 'maybe', 'could be', 'perhaps' etc. Având în vedere că 20 de ani Kaspersky nu a avut niciun fel de problemă, cred că problema a început din momentul în care Statele Unite şi Rusia au intrat într-un conflict global. Practic, firma este prinsă în acest conflict şi devine, astfel, o victimă colaterală. Posibilitatea ca produsele să aibă probleme este imposibilă. Oricine poate să le verifice. Consider că e o problemă pur politică şi ţine de conflictul dintre super-puteri, şi nu neapărat de produsele în sine", a menţionat Raiu, citat de Agerpres.
Administraţia preşedintelui Donald Trump a ordonat, pe 13 septembrie 2017, tuturor agenţiilor federale să dezinstaleze în maximum 90 de zile toate programele informatice produse de Kaspersky Lab, întrucât la Washington există temerea că această companie este vulnerabilă în faţa influenţei serviciilor secrete ruse şi, prin urmare, produsele ei antivirus pot reprezenta o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA.
Kremlinul a reacţionat calificând această decizie a SUA drept "concurenţă neloială şi încălcare a tuturor normelor comerţului internaţional". La rândul ei, compania Kaspersky, care îşi vinde circa 85% din producţie la export, a negat orice legătură cu autorităţile ruse şi a susţinut că este "acuzată pe nedrept fără probe concrete".
În replică, directorul companiei producătoare de software antivirus, Eugene Kaspersky, a declarat că acceptă să se prezinte în faţa Congresului american pentru a da explicaţii, după ce societatea pe care o conduce a fost acuzată de Washington că programele sale informatice sunt adaptate şi pentru operaţiuni de spionaj, relatează agenţia Reuters.
Într-un e-mail transmis acestei agenţii de presă, Kaspersky a menţionat: "Apreciez şi accept invitaţia de a da explicaţii în faţa Comitetului Camerei Reprezentanţilor pentru Ştiinţă, Spaţiu şi Tehnologie şi, dacă voi primi o viză în regim de urgenţă, sunt pregătit să răspund public alegaţiilor despre compania mea şi produsele ei".