România a coborât de pe locul 7 pe locul 10, cu un procent de 2,7%, în topul ţărilor din care se trimit cele mai multe mesaje spam, conform producătorului de soluţii de securitate Kasperky Lab.
Primele trei ţări considerate principalele surse de spam în lume sunt Statele Unite ale Americii (15%), India (8,5%) şi Vietnam (6,6%), care a luat locul Rusiei, aflate pe poziţia a treia în primele luni ale anului.
România a coborât de pe locul 7 pe locul 10, cu un procent de 2,7%. În mod neaşteptat, Italia (3,3%) şi Spania (2,8%) au intrat în topul primelor zece ţări care distribuie mesaje nedorite, în primul trimestru al anului clasându-se pe poziţiile 14, respectiv 15.
Volumul traficului spam în al doilea trimestru al anului a fost de 84,4% din totalul traficului de e-mail-uri.
Experţii Kaspersky Lab atrag atenţia asupra criminalizării spam-ului, adică spammer-ii, scammer-ii şi infractorii cibernetici care scriu malware încep să colaboreze, iniţiind atacuri de tipul celor descrise mai sus – mesaje care imită design-ul unor site-uri populare şi introducerea de link-uri care direcţionează utilizatorii către diferite site-uri publicitare de tip Viagra, magazine de bijuterii online false sau pagini infectate. Aceste practici au devenit o obişnuinţă şi vor continua să fie din ce în ce mai populare.
Kaspersky Lab recomandă tuturor utilizatorilor de Internet să nu acceseze link-urile din mesajele spam şi să se asigure că soluţiile de securitate folosite sunt actualizate periodic.
SURSA: Kaspersky