În România, riscul de infectare online este unul mediu, comparabil cu cel din Germania, Franţa, Spania, Anglia sau SUA. În Europa, cel mai scăzut grad de risc de infectare online este în Norvegia şi Finlanda, iar riscul este cel mai ridicat în Ucraina, Belarus şi Rusia.
Potrivit datelor Kaspersky, cele mai frecvente atacuri informatice cu care se confruntă companiile sunt viruşii, “viermii”, spyware-ul (aplicaţiile de spionaj) – 66% şi spam-ul (61%), în timp ce 9% din companii spun că s-au confruntat cu atacuri direcţionate.
În 2012 au fost raportate peste 438.600 firme active în România, dintre care 88,7% sunt micro afaceri şi 9,1% întreprinderi mici (până la 9 şi respectiv între 10 şi 49 de angajaţi). Mai mult de 30% din incidentele de securitate au fost identificate pentru companii cu 100 sau mai puţini angajaţi, fiind vizate datele clienţilor şi informaţii financiare.
Microîntreprinderile şi societăţile mici sunt considerate ţinte uşoare pentru că măsurile de securitate sunt slabe, din cauza lipsei de educare şi bugetului, iar şansele pentru ca atacatorii să fie prinşi sunt mai mici. În estul Europei, pierderile cauzate de incidentele de securitate IT pentru o companie mică pot urca până la 38.000 de dolari, a precizat Adrian Porcescu, trainer şi consultant Kaspersky Lab. Acestea includ şi costurile medii pentru angajarea unui expert IT în vederea remedierii problemelor, achiziţia unor echipamente noi sau pierderea oportunităţilor de business.
Incidentele IT pot avea efecte pe termen lung greu de soluţionat iar un singur incident de securitate poate însemna uneori falimentul.AGERPRES