Kate Middleton are cancer
Au ieşit la iveală mai multe detalii despre starea de sănătate a prinţesei de Wales, Kate Middleton (42 de ani), care a anunţat oficial, vineri seară, că suferă de cancer.
Cancerul pare să fi fost îndepărtat în urma operaţiei, spune prof. Pat Price, preşedintele asociaţiei Radiotherapy UK.
„Uneori, în cazul unor tumori, există o mică îngrijorare dacă a rămas ceva în urmă sau dacă există riscul ca acesta să revină”, afirmă specialistul.
Ce este, de fapt, chimioterapia preventivă
Ce urmează acum pentru Kate Middleton? Se va folosi chimioterapia preventivă, un tratament realizat în general sub formă de tablete sau injecții. Totul va dura în jur de 4-6 luni.
Chimioterapia preventivă este administrată înainte sau după un tratament primar, precum intervenția chirurgicală, pentru a reduce riscul recurenței sau a metastazelor cancerului.
Terapiile preventive administrate înainte de tratamentul primar sunt denumite terapie neoadjuvantă, în timp ce cele administrate ulterior, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Kate, sunt numite terapie adjuvantă.
Chimioterapia adjuvantă poate elimina celulele canceroase reziduale, însă eficacitatea ei variază în funcție de tipul și stadiul cancerului, conform spuselor profesorului Bob Phillips, oncolog pediatru la Universitatea din York, potrivit Reuters.
După aceasta, pacienții pot urma terapie de întreținere pentru a preveni recurența sau pentru a încetini extinderea bolii.
Specialiștii în oncologie abordează cancerul ca pe o gamă diversă de afecțiuni, fiecare necesitând un plan de tratament individualizat, care poate include diverse terapii, precum perfuzii intravenoase, medicamente orale sau radioterapie. Durata tratamentului poate varia de la câteva luni până la mai mult de un an.
Perioadele de recuperare sunt extrem de variate, iar chiar și după încheierea tratamentului, pot trece luni de zile până când un pacient își recapătă complet funcționarea normală.
Tot mai multe cazuri de cancer în rândul persoanelor tinere
Potrivit profesorului Phillips, s-a observat că pacienții mai tineri tind să aibă o stare de sănătate mai bună atunci când sunt diagnosticați. Asta le conferă mai multe șanse de a tolera în mod optim dozele de medicamente de chimioterapie administrate la intervale regulate.
Numărul cazurilor de cancer la persoanele cu vârsta sub 50 de ani a însumat 3,26 milioane în 2019, înregistrând o creștere cu 79,1% față de 1990.
Datele sunt prezente într-un studiu din 2023 realizat în 204 țări și publicat în BMJ Oncology.
S-au observat „variații semnificative” în ratele de deces între diferite zone geografice, țări, sexe și tipuri de cancer.
Un alt studiu separat din 2023, publicat în JAMA Network Open, a evidențiat că în Statele Unite, în perioada 2010-2019, cancerele gastrointestinale au înregistrat cele mai rapide rate de incidență în creștere în rândul tuturor grupurilor de cancer cu debut precoce, cu o atenție specială asupra cancerelor de apendice, duct biliar hepatic și pancreas.
De asemenea, studiile au arătat o creștere în diagnosticarea cancerelor de colon și de sân la pacienții mai tineri.