Potrivit unor surse confidențiale citate de Bloomberg, guvernul kazah a inițiat o procedură de arbitraj împotriva companiilor care operează două mari câmpuri petroliere din Kazahstan, acuzând cheltuieli neaprobate și punând în pericol venituri de miliarde de dolari.

Mai exact, guvernul susține că partenerii din câmpurile petroliere Kashagan și Karachaganak au dedus în mod greșit cheltuieli de 13 miliarde de dolari și, respectiv, 3,5 miliarde de dolari. În cazul în care acțiunea în justiție a guvernului kazah va avea câștig de cauză, acesta ar putea primi o parte mai mare din profiturile câmpurilor petroliere, conform acordurilor de împărțire a producției.

Arbitrii au fost desemnați din luna martie

Sursele au dezvăluit că, în martie, Executivul de la Astana a numit arbitri pentru a supraveghea procedurile de arbitraj pentru cazurile Kashagan și Karachaganak, care vor avea loc la Geneva și Stockholm. Cu toate acestea, companiile implicate nu și-au desemnat încă propriii arbitri, potrivit surselor.

Cererile de arbitraj se referă la termenele 2010-2018 pentru Kashagan și 2010-2019 pentru Karachaganak, iar cererile implică acuzații privind nerespectarea de către companiile petroliere a procedurilor de licitație pentru ambele proiecte și nerespectarea lucrărilor convenite cu contractorii la Kashagan.

Se încearcă revitalizarea economiei

Bloomberg a relatat că președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, încearcă să revitalizeze economia după protestele violente care au avut loc în ianuarie 2022. Pentru a realiza acest lucru, Tokayev a promis să combată oligarhii și să se asigure că veniturile statului sunt distribuite mai echitabil.

În plus, guvernul kazah a propus modificarea procedurilor de licitație utilizate de companiile petroliere pentru a consolida economia națiunii, ceea ce ar avantaja companiile locale prin generarea de venituri mai mari. Această măsură, împreună cu procesul de arbitraj, ar contribui la obiectivul guvernului de a stimula creșterea economică.

Zăcământul de petrol Kashagan a primit investiții de peste 50 de miliarde de dolari din partea companiilor petroliere, printre care Shell Plc, Exxon Mobil Corp, KazMunayGas, Eni SpA și TotalEnergies SE. Principalii parteneri ai proiectului Karachaganak, conduși de Shell și Eni, au investit cel puțin 27 de miliarde de dolari în dezvoltarea acestuia.