Kazahstan revine la vechiul nume pentru capitală. Președintele a acceptat schimbarea
Așadar, purtătorul de cuvânt al actualului președinte, Kassym-Jomart Tokayev, informează că acesta a a acceptat revenirea la vehicul nume al capitalei, la trei ani de la schimbare. Trebuie menționat că inițiativa a venit de la un grup de parlamentari kazahi.
Una dintre primele decizii luate de Tokayev, după preluarea funcției în 2019 de la Nursultan Nazarbayev, a fost să ceară redenumirea capitalei din Astana în Nur-Sultan, scrie theguardian.com
Nazarbayev a condus Kazahstanul timp de 30 de ani
Amintim că Nazarbayev a condus Kazahstanul timp de 30 de ani, sub Uniunea Sovietică și după proclamarea independenței, în 1991. Acesta a mutat capitala țării de la Alma-Ata la Astana în 1997. Decizia a fost criticată pentru că orașul este destul de izolat și are parte de ierni foarte aspre, când temperaturile pot ajunge la -51 de grade Celsius.
Nursultan Nazarbayev a transformat Astana într-un oraș plin de proiecte de arhitectură megalomanice, lipsite de gust. După retragere, el și-a păstrat o influență enormă în calitate de lider al partidului de guvernământ și șef al consiliului de securitate.
Kassym-Jomart Tokayev l-a îndepărtat din aceste posturi după protestele violente din ianuarie, provocate parțial de nemulțumirea cetățenilor că fostul lider se află încă într-o poziție de putere. Peste 230 de oameni au murit în ianuarie, conform sursei menționate.
În iunie, cetățenii din Kazahstan au votat cu o majoritate covârșitoare pentru schimbări constituționale după ce protestele l-au îndepărtat pe Nursultan Nazarbayev din conducerea celei mai bogate țări din Asia Centrală.
Papa Francisc se va afla în perioada 13 și 15 septembrie în capitala Kazahstanului
În altă ordine de idei, amintim că Papa Francisc se va afla în perioada 13 și 15 septembrie în capitala Kazahstanului. Suveranul Pontif s-a arătat onorat de primirea de care a avut parte și a vorbit despre nevoia de pace și de unitate.
„Sunt onorat să fiu aici alături de voi, pe acest tărâm pe cât de întins, pe atât de străvechi, unde vin ca un pelerin al păcii, în căutarea dialogului și a unității.
Lumea noastră are nevoie urgentă de ea, trebuie să găsească armonia”, a afirmat Papa Francisc în discursul pe care l-a ţinut în faţa autorităţilor şi societăţii civile din Kazahstan în ”Sala de concerte Qazaq” din capitala Nur-Sultan.
„Democrația și modernizarea nu sunt specificate în proclamații, ci converg spre un serviciu concret către popor: o politică bună alcătuită din ascultarea oamenilor și răspunsul la nevoile lor legitime, implicarea constantă a societății civile și a organizațiilor neguvernamentale și umanitare, acordarea unei atenții deosebite muncitorilor, tinerilor și grupurilor mai fragile.
Și, de asemenea, măsurilor de combatere a corupției. Acest stil politic cu adevărat democratic este cel mai eficient răspuns la eventualele extremisme, cultul personalității și populisme, care amenință stabilitatea și bunăstarea popoarelor”, arată ANSA.