Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev a propus crearea unei noi monede, care să fie utilizată în rândul ţărilor membre Eurasec. Comunitatea Economică Euro-asiatică este un organism compus din ţările CSI cu excepţia Moldovei, Ucrainei, şi a ţărilor din Caucaz, cu scopul unor relaţii economice mai strînse decât conferă cadrul CSI.

Potrivit şefului statului kazah, moneda ar urma să se numească „yevraz” (pentru a suna apropiat de „Eurasia”) şi ar urma să aibă un curs fix cu toate monedele ţărilor membre Eurasec. În opinia lui Nazarbayev, yevraz ar urma să înlăture dominaţia rublei ruseşti asupra ţărilor membre, în prezent în majoritatea schimburilor comerciale din Eurasec se ia ca monedă de referinţă rubla.

Din acest motiv, ideea lui Nazarbayev nu este privită cu ochi buni de către oficialii de la Moscova, care până acum au refuzat să facă orice comentarii pe această temă. Introducerea unei astfel de monede ar putea fi chiar o piedică în calea planului Rusiei de a face rubla o monedă în care statele lumii să îşi poată ţine rezervele, primele vizate fiind chiar fostele ţări sovietice.

În viziunea preşedintelui kazah, yevraz ar urma să fie, în primii ani, o monedă noncash „foarte utilă în cazul în care noi vom putea plăti ruşilor în yevraz pentru modernizarea punctelor energetice, iar Rusia ar putea cumpăra cu yevraz tractoare din Belarus. Toate aceste schimburi se vor face evitându-se schimburile valutare”, a precizat Nursultan Nazarbayev. În plus, Jamylia Bopizeva, vicepreşedinte al Institutului de Cercetări Economice din cadrul ministerului kazah de Economie şi Planificare Bugetară a completat că „în acest mod, vom avea o mai mare stabilitate în Eurasec, deoarece acum rubla este influenţată de interesele şi politicile pe care Rusia le ia acasă sau de piaţa petrolului”. Ea a respins asemănarea cu moneda euro, pe motiv că „economiile ţărilor din Eurasec nu sunt atât de legate precum cele ale ţărilor UE”.

Trebuie menţionat că în ultima lună, moneda naţională kazahă, tenge (KZT), a pierdut 18%.