Autoritățile din Kazahstan intenționează să vândă o parte din țițeiul său prin cea mai mare conductă de petrol din Azerbaidjan. În acest context, caută alternative la ruta pe care Rusia o controlează și a amenințat că o va închide.
Kazahstan vrea să vândă o parte din țițeiul său. Caută rute alternative pentru a ocoli Rusia
Anunțul a venit în contextul în care Rusia a amenințat că va închide ruta pe care o controlează. Astfel, autoritățile din Kazahstan intenționează să vândă o parte din țițeiul său prin cea mai mare conductă de petrol din Azerbaidjan începând din septembrie.
Exporturile de petrol din Kazahstan reprezintă peste 1% din livrările mondiale, adică aproximativ 1,4 milioane de barili pe zi. Timp de 20 de ani, acestea au fost transportate prin conducta CPC către portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră, care oferă acces la piața mondială, notează reuters.com
Un tribunal din Rusia a amenințat cu închiderea CPC
Amintim că un tribunal din Rusia a amenințat în iulie cu închiderea CPC, ceea ce a determinat guvernul kazah să caute alte puncte de desfacere, ca măsură de precauție.
Totuși, niciuna dintre alternative nu este la fel de bună precum conducta CPC, ceea ce ar putea afecta piețele energetice. La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, prețurile internaționale ale țițeiului au atins cotele maxime ale ultimilor 14 ani, iar prețurile au rămas ridicate.
Potrivit sursei menționate, firma petrolieră de stat din Kazahstan, Kazmunaigaz (KMG), se află în discuții avansate cu unitatea comercială a firmei de stat SOCAR din Azerbaidjan pentru a permite ca 1,5 milioane de tone pe an de țiței kazah să fie vândute prin conducta azeră care livrează petrol către portul mediteranean Ceyhan din Turcia.
Contractul final urmează să fie semnat la sfârșitul lunii august, iar fluxurile prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) vor începe să curgă o lună mai târziu, a precizat sursa.
Totodată, alte 3,5 milioane de tone pe an de țiței din Kazahstan ar putea începe să curgă în 2023 printr-o conductă azeră legată de portul georgian Supsa de la Marea Neagră.
Rusia a pus monopol pe cele mai importante resurse naturale ale Ucrainei
De asemenea, amintim că Federația Rusă deține controlul celor mai importante resurse naturale din Ucraina, provocând, astfel, o gaură de peste 12 trilioane de dolari în economia țării condusă de Volodimir Zelenski. Presa internațională scrie că Kremlinul jefuiește această națiune.
La mai puțin de 160 de kilometri est, salvele de artilerie lovesc pozițiile defensive ucrainene, în timp ce forțele rusești avansează. Dar, sub suprafața acestui vast câmp de cărbune din Donbas, un număr tot mai mic de mineri încă lucrează, extrăgând un combustibil care este emblematic pentru una dintre cele mai mari provocări ale Ucrainei.