Fostă republică sovietică, Kazahstanul are relații strânse cu vecinul său Rusia. Ambele țări sunt membre ale economiei eurasiatice și ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), în cadrul căreia Rusia și-a trimis armata pentru a face față tulburărilor din ianuarie din Kazahstan.

Anunțul neașteptat al Kazahstanului, salutat de SUA

Cu toate acestea, Kazahstanul a declarat că nu recunoaște republicile separatiste create de Rusia și susținute de președintele rus, Vladimir Putin, ca pretext pentru agresiunea sa în Ucraina.

Evoluția surprinzătoare din partea unui aliat tradițional al Rusiei are sprijinul Statelor Unite.

„Salutăm anunțul Kazahstanului că nu va recunoaște RPL și RPD”, a declarat Consiliul Național de Securitate al SUA într-un comunicat. „Salutăm, de asemenea, refuzul Kazahstanului de a-și trimite forțele pentru a se alătura războiului lui Putin în Ucraina”.

În trecut, Kazahstanul a refuzat să recunoască anexarea Crimeei și a așa-numitelor republici Abhazia și Osetia de Sud, teritorii georgiene ocupate de trupele rusești în urma războiului din august 2008 dintre Rusia și Georgia, transmite Euractiv.

Apel la diplomație în Ucraina

Marți, 1 martie, președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat, în cadrul unui congres al partidului de guvernământ, că poziția țării sale „ar trebui să pornească de la necesitatea critică de a asigura suveranitatea în materie de securitate și integritatea teritorială a statului nostru”.

„În calitate de țară care a găzduit summitul OSCE în 2010, insistăm asupra principiului indivizibilității securității eurasiatice. […] Principiul indivizibilității și al securității comune stipulează înțelegerea reciprocă bazată pe încredere reciprocă. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Acordurile de la Minsk au rămas doar pe hârtie, ceea ce a dus la operațiunile militare pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Tokayev.

Președintele kazah a făcut apel la o soluție diplomatică.

„Nu există o altă cale. O pace proastă este mai bună decât un război bun. Fără pace, nu va exista dezvoltare. Kazahstanul, la rândul său, este gata să ofere toată asistența posibilă, inclusiv servicii de intermediere, dacă, bineînțeles, acestea sunt necesare”, a declarat Tokayev.

Asistență umanitară pentru Ucraina

În numeroase ocazii, Kazahstanul și-a pus la dispoziție capitala pentru negocieri, cel mai cunoscut exemplu fiind „Procesul de la Astana”, care oferă ajutor umanitar în conflictul din Siria.

În cadrul congresului, delegații au votat pentru schimbarea numelui partidului de guvernământ din „Nur Otan” (Lumina Patriei) în „Amanat” (Moștenirea). Se pare că această schimbare subliniază tendința actuală de a se distanța de fostul președinte Nursultan Nazarbaiev, care a căzut în dizgrație după tulburările din ianuarie.

Tokayev a fost la Moscova la 10 februarie, unde i-a mulțumit omologului său rus pentru că a contribuit la încetarea tulburărilor violente din națiunea din Asia Centrală luna trecută, pe care ambii lideri le-au pus pe seama „bandiților” și „teroriștilor” internaționali.

Kazahstanul a organizat asistența umanitară pentru Ucraina din partea populației, iar primul avion va aduce joi un astfel de ajutor în țara devastată de război.