KazMunaiGas acuză "situaţia neclară" din România şi "tratamentul ciudat" care i se aplică.
"Programul de investiţii, să spunem, investitorii caută în mod normal locaţii sigure. Prin urmare astăzi, când există un sechestru pe active, când situaţia legală în ţară nu este clară, care ai parte de un tratament care poate părea ciudat sau, cel puţin, nu este normal, desigur că nu ne putem continua investiţiile într-un astfel de mediu", a declarat Azamat Zhangulov, vicepreşedinte KMG International, citat de RFI.ro.
"Acest lucru ar însemna să facem investiţii cu un grad ridicat de risc, or nu este politica noastră să investim în astfel de active, care sunt considerate foarte riscante. La nivel regional, există câteva ţări care oferă termeni, condiţii mai bune şi desigur dorim să mergem în aceste ţări. Dar lucrurile se pot schimba. Din punct de vedere strategic, al fundamentelor şi al situaţiei economice, România este un loc bun pentru investiţii. Poate în curând va fi de asemenea şi un timp potrivit pentru investiţii", a mai spus Zhangulov.
KMG International (fostul Rompetrol Group) a investit în România 1,6 miliarde de dolari în perioada 2007-2015 şi asigură 44,6% din capacitatea de rafinare a ţării, potrivit unui studiu realizat de Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti în perioada iulie-septembrie 2016. Totodată, grupul a contribuit cu 3% la bugetul de stat.
„KazMunayGas – compania naţională de petrol din Kazahstan – a luat decizia strategică de a intra în 2007 pe piaţa europeană prin Romania atunci când a achiziţionat fostul Grup Rompetrol. Pe lângă investiţiile străine menite să crească capacitatea de procesare a rafinăriei Petromidia şi să sporească competitivitatea companiei prin oferirea de produse de calitate superioară la standarde internaţionale, acţionarul KMGI oferă României o alternativă la petrolul rusesc furnizând un flux constant de petrol din perimetrul Tengiz, contribuind astfel şi la securitatea energetică a regiunii. Acesta este un aspect important dacă luăm în considerare faptul că România mai are doar trei rafinării producătoare de carburanţi, faţă de 11 în 1990. În acel moment, capacitatea totală de rafinare a ţării era de 32 milioane tone pe an, faţă de doar 11 milioane tone/ an în 2016", a declarat recent Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International, citat într-un comunicat al companiei.
La rândul său, Bogdan Negrea, profesor şi cercetător al ASE, a precizat că, în perioada 2013-2015, compania a plătit la bugetul de stat 5,1 miliarde de dolari.
"Indicatorii financiari şi operaţionali au relevanţă pentru specialişti, dar prin analiza Leontief putem vedea valoarea adăugată adusă de companie pentru întreaga societate. De exemplu, cu taxele plătite de KMG International la bugetul de stat în perioada 2013-2015 (5,1 miliarde de dolari) s-ar fi putut construi 16.466 de grădiniţe, 10.466 de şcoli sau 48 de spitale, în timp ce pentru fiecare loc de muncă creat, grupul generează indirect alte 2,25 locuri de muncă în economie", a spus profesorul ASE.