Deşi depozitele bancare ale KazMunaiGaz “nu au fost vreodată legal îngheţate, conducerea companiei crede că accesul a fost practic limitat”, se arată în broşura publicată pe site-ul bursei din Kazahstan de către KazMunaiGaz pentru programul de obligaţiuni în valoare de 7,5 miliarde de dolari.
KazMunaiGaz avea la 30 iunie depozite de 8,2 miliarde de dolari la băncile din Kazahstan iar la 30 septembrie compania a redus valoarea depozitelor, la 7,2 miliarde de dolari.
Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a atribuit, marţi, un rating provizoriu Baa3 pentru programata emisiune de obligaţiuni în valoare de 1,5 miliarde de dolari ce va fi lansată de grupul KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol.
Anunţul Moody’s vine la o zi după ce o altă mare agenţie de evaluare, Fitch Ratings, a atribuit şi ea un rating “BBB minus” pentru viitoarea emisiune de obligaţiuni a KazMunaiGaz.
Viitoarea emisiune de obligaţiuni a KazMunaiGaz se va derula în cadrul programului de emisiuni pe termen mediu, program care în luna aprilie a fost majorat de la 2,5 la 7,5 miliarde de dolari.
Sumele rezultate ar urma să fie utilizate în 2011 pentru refinanţarea actualelor datorii ale grupului, precum şi pentru finanţarea investiţiilor de capital în cadrul proiectului Kashagan.
Cu operaţiuni în 12 ţări, grupul intenţionează să devină unul dintre cele mai importante companii integrate petroliere din Europa.
SURSA: Agerpres