Cea mai recentă propunere a KazMunaiGaz în legătură cu stingerea datoriilor Rompetrol este plata unei sume de 100 milioane dolari, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

„Potrivit legii, ce nu se plăteşte se converteşte în acţiuni. Nu sunt de acord, dar asta spune legea. Nu am făcut eu legea”, a afirmat Vlădescu într-o conferinţă de presă.

Grupul Rompetrol, deţinut de KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuie să ramburseze 2,4 miliarde de lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligţiuni de stat din anul 2003.

Directorul financiar al Rompetrol, Dimitri Grigoriev, a declarat la finele lunii mai că datoria nu va putea fi plătită integral într-o singură tranşă, una dintre soluţii fiind restructurarea acesteia pe următorii trei-patru ani.
Guvernul se aşteaptă ca negocierile privind graficul de rambursare a datoriei să se încheie în toamnă.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturiatate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.