UPDATE ora 13:00
La finele săptămânii trecute, mai exact pe 22 iulie, KazMunayGas și KMG International, fostul grup Rompetrol, au notificat Guvernul cu privire la diferendul de arbitraj pe care îl vor deschide, acesta fiind primul pas al procedurii legale care s-au putea finaliza printr-o procedură de arbitraj internațional, kazahii considerând că statul român a încălcat tratatele referitoare la protejarea investițiilor.
"Sperăm ca perioada de timp este suficientă pentru a nu ajunge cu litigiul la curtea de arbitraj", a anunțat Azamat Zhangulov, vice președinte senior al KMG Internațional.
El a menționat că perioada în care se poate ajunge la o soluție amiabilă cu statul român este cuprinsă între 3 și 6 luni.
Scrisoarea companiilor KMG către Guvernul României detaliază indisponibilizarea unor active în valoare totală de peste 2,1 miliarde de dolari şi convingerea companiei că aparent autorităţile intenţionează să pună sechestru şi să naţionalizeze active care au generat un beneficiu extraordinar pentru economia României şi oameni. "Companiile membre KazMunayGas au investit deja în jur de 4 miliarde de dolari (inclusiv preţul de achiziţie al Grupului de către KazMunayGas NC) în România şi au planuri de a direcţiona alte câteva miliarde în fonduri către unităţi de producţie şi comunităţile unde Grupul operează", se arată într-un comunicat remis presei.
"Ne menţinem angajamentul de a ne continua investiţiile în România şi de a dezvolta în continuare pe baza premiselor deja existente. Totuşi, nu putem investi şi mai mult capital dacă autorităţile nu demonstrează respect pentru lege. Dacă nu va fi găsită nicio soluţie, suntem obligaţi să utilizăm toate mijloacele legale pentru a ne apăra drepturile şi a obţine compensaţii, incluzând arbitrajul internaţional împotriva statului român", a declarat Azamat Zhangulov.
Potrivit acestuia, dacă cele două părţi nu vor ajunge la o înţelegere, cazul va fi deferit fie Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii din cadrul Băncii Mondiale, cu sediul în Washington, fie Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerţ de la Stockholm.
Zhangulov a adăugat că sechestrul DIICOT existent asupra activelor companiei şi faptul că nu pot fi executate anumite tranzacţii duc la acumularea unor prejudicii pe care compania va încerca să le recupereze în instanţă de la statul român. Întrebat care ar fi, în opinia sa, soluţia ideală pentru rezolvarea acestui diferend cu statul, el a răspuns: "Să se aplice legea".
Potrivit acestuia, negocierile cu CEFC referitoare la preluarea KMG Internațional nu au fost suspendate."Acum discutăm cu privire la paşii care vor urma, pentru că această tranzacţie este foarte importantă pentru compania noastră. Tranzacţia stă în picioare şi continuă. Trebuie să vedem cum o vom putea face, în ce condiţii, dar credem că putem continua. Am stabilit o structură şi nu ne dorim să o modificăm", a subliniat vicepreşedintele Rompetrol.
UPDATE ora 11:00
Reprezentanții companiei KMGI au anunțat în urmă cu puțin timp că la ora 12 vor organiza un briefing de presă referitor la articolul apărut în Financial Times.
Potrivit unei scrisori adresată de avocaţii KazMunayGas Guvernului României, consultată de Financial Times, compania KazMunayGas a trimis o 'notificare de dispută privind investiţiile', primul pas într-o procedură legală ce ar putea să se finalizeze printr-o procedură de arbitraj internaţional.
La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineză CEFC pentru vânzarea unui pachet de 51% din acţiunile KMG International, unde este acţionar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari. Câteva zile mai târziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia şi pe bunurile mobile şi imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari şi 34.941.924 de euro, în dosarul Rompetrol II.
"România îşi utilizează puterea guvernamentală pentru a submina o tranzacţie şi a renaţionaliza activele", se arată în scrisoarea trimisă Guvernului român.
KazMunayGas respinge acuzaţiile formulate de procurorii DIICOT susţinând că a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007, la câţiva ani după încheierea privatizării şi, de asemenea, a avut aprobarea autorităţilor române.
"Acest dosar nu are nicio legătură cu noi", a declarat directorul general adjunct de la KazMunayGas, Daniyar Berlibayev.
Potrivit acestuia acţiunile statului român au dus deja la amânarea încheierii tranzacţiei cu CEFC, din luna octombrie până la finele acestui an.
"În aceste condiţii, nu este posibilă finalizarea tranzacţiei", a subliniat Daniyar Berlibayev.
Problemele KazMunayGas cu justiţia din România scot în evidenţă modul în care scăderea preţului la petrol obligă compania petrolieră kazahă să-şi revizuiască planurile de expansiune internaţională.
KazMunayGas a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007 cu speranţa că aceasta va fi parte dintr-o reţea mai mare de active, care să proceseze petrolul provenit de la zăcământul Kashagan. Însă, nouă ani mai târziu, producţia la Kashagan nu demarase, iar KazMunayGas a investit aproximativ patru miliarde de dolari în activele din România, care, potrivit tranzacţiei cu CEFC, sunt evaluate la 1,3 miliarde de dolari.
Potrivit termenilor acordului semnat de KazMunayGas şi CEFC, cele două companii au promis că în viitor vor face investiţii de trei miliarde de dolari, însă, în prezent, acestea se uită mai degrabă la Georgia şi Bulgaria decât la România, a declarat vicepreşedintele KMG International, Azamat Zhangulov.
Citiți și: Privatizarea rafinăriilor din România, între eșec și succes
KMG International este o companie care desfăşoară operaţiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 15 ţări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi trei staţii de îmbuteliere GPL, şapte depozite. AGERPRES
Citiți și: Șeful sindicatului Petrochimistul: FMI voia să închidă Petromidia