Uniunea Europeană a aprobat, în 3 iunie 2022, al șaselea pachet de sancțiuni, care prevede o renunțare etapizată la țițeiul și produsele petroliere de origine rusă. Implementarea acestei măsuri va dura 6 luni pentru țiței și până la 8 luni, în cazul produselor petroliere.

Aceste restricții nu se aplică achizițiilor de țiței din terțe țări și livrate pe cale maritimă, dacă un astfel de țiței este încărcat în sau tranzitează Federația Rusă.

Astfel, compania națională de petrol și gaze KazMunayGas (KMG), cât și alte companii producătoare de țiței din Kazahstan, desfășoară activități de informare a clienților săi cu privire la lipsa restricțiilor în legătură cu operațiunile cu țițeiul kazah, care este transportat pe teritoriul Rusiei.

Kazahstan vrea să diminueze consecințele negative ale sancțiunilor

În acest moment, țițeiul din Kazahstan se comercializează sub cotațiile Urals și Siberian Light.

Începând cu luna iunie a acestui an, în actele comerciale pentru vânzarea țițeiului kazah (certificatul de origine a mărfii), care este livrat prin conducta Atyrau – Samara și încărcat în porturile rusești, se va menționa denumirea de țiței „KEBCO” (Kazakh Export Blend Crude Oil). Acest lucru este necesar pentru diferențierea pe piață a țițeiului de origine kazahă.

KazMunayGas, împreună cu autoritățile de stat ale Republicii Kazahstan, desfășoară activități prentru a minimiza consecințele negative ale sancțiunilor internaționale asupra exporturilor țițeiului kazah, se arată într-un comunicat al companiei din Kazahstan.

„KMG depune toate eforturile pentru a asigura un export stabil și în condiții de siguranță pentru țițeiul kazah. S-a ajuns la înțelegerea privind accesul nelimitat la țițeiul care tranzitează Federația Rusă, pe piața europeană, fapt care va permite asigurarea cu țiței propriu a rafinăriei Petromidia, deținută de KMG International, precum și a altor clienți ai țițeiului nostru”, a declarat Magzum Myrzagaliev, directorul executiv al KazMunayGas, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan.

Producție de țiței a Rusiei a scăzut cu aproximativ un milion de barili pe zi ca urmare a sancțiunilor. OPEC+ caută soluții

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și statele aliate au aruncat o privire atentă asupra producției de țiței a Rusiei, care a scăzut cu aproximativ un milion de barili pe zi ca urmare a sancțiunilor occidentale.

Astfel, cele 13 state membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și cele 10 state aliate în frunte cu Rusia, reunite toate sub umbrela OPEC+, au subliniat că lucrează pentru a găsi o soluție. Un oficial OPEC+ a declarat că Moscova ar putea conveni ca marii producători să compenseze pentru diminuarea producţiei sale de ţiţei.

Totuși, este posibil să nu se întâmple la reuniunea ministerială de joi şi această acoperire ar putea să nu fie una completă, a dezvăluit sursa respectivă pentru reuters.com