În 27 iulie, tranzacţia dintre NC KazMunayGas (KMG) şi China Energy Company Limited (CEFC) a primit aprobarea autorităţilor din România, iar participarea KMG şi CEFC în noul joint-venture KMGI va fi de 49%, respectiv 51%. 

KMGI este controlată de compania energetică de stat KazMunayGas din Kazahstan, dar principalele sale active sunt în România, unde are o participaţie majoritară în Rompetrol Rafinare, care deţine rafinăriile Petromidia şi Vega, precum şi Rompetrol Petrochemicals.

În 2016, Petromidia, singura rafinărie din România situată pe malul Mării Negre, a fost pusă sub sechestru de autorităţile de la Bucureşti, ca parte a investigaţiei privind privatizarea iniţială a Rompetrol, în 2000. KazMunayGaz a achiziţionat compania în 2007.

Alexey Golovin a explicat că problemele legale fac dificilă pentru KMGI asigurarea finanţării.

‘Suma totală a activelor puse sub sechestru este de un miliard de dolari, sumă pe care o percepem ca fiind excesivă. Aceasta nu afectează operaţiunile noastre zilnice, dar nu o putem folosi pentru linii de finanţare, esenţiale pentru orice companie’, a declarat Golovin.

CEFC China s-a angajat ca în următorii cinci ani să investească în KMGI trei miliarde de dolari, dar imboldul de a face investiţii este redus înainte ca problemele legale să fie rezolvate.

Golovin a explicat că sechestrarea activelor va fi în vigoare cel puţin până la prima audiere la tribunal a cazului de privatizare a Rompetrol, o dată care nu a fost stabilită încă. Un tribunal din Bucureşti a respins solicitarea KMGI de ridicare a sechestrului.

‘Pentru a construi un plan de investiţii credibil, am vrea să avem o decizie rapidă în această dispută legală de lungă durată. Timpul este esenţial şi aceste probleme de lungă durată, din anii ’90, nu ar trebui să afecteze activitatea companiei’, a declarat vicepreşedintele senior al KMGI.

 

Acesta a avertizat că ‘o măsură în caz extrem’ ar fi recurgerea la arbitraj internaţional.

KMGI are proiecte de investiţii în conducte, inclusiv construirea unei centrale de 70 MW pentru a îmbunătăţi eficienţa costurilor, şi expansiunea greenfield a reţelei sale de benzinării.

Compania operează peste 1.000 de benzinării în România, Moldova, Georgia şi Bulgaria, alături de 100 staţii sub brandul Dyneff în Franţa şi Spania.

Golovin are ca obiectiv majorarea cotei de piaţă a benzinăriilor din România, de la 16% la 25%, şi creşterea cotei de piaţă a benzinăriilor din Bulgaria la 15% în următorii trei ani. Nu sunt excluse achiziţiile unor reţele de benzinării existente, a afirmat oficialul KMGI.

Pe termen mediu spre lung, KMGI vrea să se extindă în regiune, în ţări precum Turcia, Ucraina, Serbia şi în restul Balcanilor. Ţintele de achiziţie ar putea include benzinării, capacităţi de stocare şi companii de distribuţie.

Golovin a anunţat că nu există planuri de majorare a capacităţii de rafinare a Petromidia, deşi studiile preliminare de fezabilitate au arătat că ar putea fi cu uşurinţă extinsă de la 5 milioane de tone/an în prezent la 8-10 milioane de tone/an. ‘În privinţa capacităţii de procesare, piaţa de rafinare europeană este în general percepută ca fiind aprovizionată în exces. Dar în practică trebuie să analizezi regiunile particulare. Dacă în următorii trei ani vom vedea că avem o bază de active din punctul de vedere al distribuţiei suficient de mare astfel încât să putem vorbi de extinderea capacităţii Petromidia şi să justificăm cererea, atunci ar avea sens’, a afirmat oficialul KMGI.

Acesta a adăugat că KMGI este în grafic pentru a-şi tripla anul acesta profitul net, comparativ cu 2016. Rezultatul net anul trecut s-a situat la 14 milioane de dolari. AGERPRES