KazMunayGas vrea să preia activele Lukoil România (SURSE)

Sursa: Dreamstime

Compania KazMunayGas (KMG), proprietar al Rompetrol, vrea să obțină activele Lukoil România. O astfel de achiziție ar rezulta într-o poziție dominantă, în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor impuse Rusiei.

Conform informațiilor publicate de Gândul, KazMunayGas (KMG) vrea să preia activele Lukoil România. O astfel de achiziție ar deschide drumul companiei din Kazahstan către un monopol pe piața din România.

În schimb, sunt șanse foarte mari ca răspunsul dat de Consiliul Concurenței să fie unul negativ, în contextul în care un astfel de demers ar duce la o schimbare a puterii pe piață.

„Există semnale că reprezentanții KazMunayGas trag sforile pentru a obține acceptul, iar o astfel de întâlnire a avut loc pe data de 8 martie 2023. În perspectiva cumpărării activelor Lukoil au fost alocate deja bugete impresionante de PR și lobby. În condițiile unei asemenea preluări, România ar fi, realmente, un butoi cu pulbere”, au transmis sursele menționat de Gândul.

KMG ar putea ajunge la o poziție dominantă pe piața din România

Sursele publicației menționate au subliniat că KMG ar putea ajunge la o poziție dominantă pe piața din România, iar prețul carburanților ar putea să crească în funcție de dorința companiei.

Mai mult, există riscul ca reprezentanții KazMunayGas să facă „jocurile Moscovei”, au subliniat sursele Gândul.

„Dacă demersul va fi transformat în realitate și kazahii vor prelua Lukoil, KazMunayGas (KMG) ar ajunge la o poziție dominantă pe piața din România, iar prețul carburanților ar putea să crească dacă vor dori asta. Deja, la Consiliul Concurenței, reprezentanții KazMunayGas (KMG) încearcă să tragă sfori pentru ca un astfel de scenariu să fie pus în practică.

Există și riscul ca, în contextul sancțiunilor impuse Rusiei, kazahii – ținând cont de relația strânsă pe care o au cu rușii – să facă, de fapt, jocurile Moscovei, astfel încât embargoul să fie fentat.

Având în vedere războiul din Ucraina, aplicarea embargoului UE asupra produselor petroliere rusești pune România într-o situație foarte complicată, care trebuie gestionată astfel încât dependența de țările aflate sub influența Rusiei să fie minimizată, iar Kazahstan face parte din categoria țărilor cu risc, aflate sub tutela Rusiei”, au transmis sursele publicației menționate.

Consiliul Concurenței a oferit un răspuns

Consiliul Concurenței a transmis într-un răspuns oferit pentru Gândul că încă nu există nicio notificare din partea companiei KazMunayGas în legătură cu eventuala achiziționare a activelor Lukoil.

„Consiliul Concurenței nu a primit până în prezent nicio notificare privind o posibilă preluarea a activelor companiei Lukoil România de către KazMunayGas”, au precizat reprezentanții Consiliului Concurenței pentru sursa menționată.

Compania KazMunayGas ar fi încălcat regulile de piață

Sursa menționată notează că KMG ar fi încălcat regulile de piață și a schimbat denumirea țițeiului pe care îl rafinează la Midia cu toate că îl cumpără din Rusia, în ciuda embargoului.

„În actele comerciale pentru vânzarea ţiţeiului kazah (certificatul de origine a mărfii), care este livrat prin conducta Atyrau – Samara şi încărcat în porturile ruseşti, se va menţiona denumirea de ţiţei «KEBCO» (Kazakh Export Blend Crude Oil). Acest lucru este necesar pentru diferenţierea pe piaţă a ţiţeiului de origine kazahă”, este scris pe site-ul companiei.

Sursele publicației au subliniat că achiziția Lukoil de către KazMunayGas ar genera un „monopol și o eliminare a concurenței” în România.

„Achiziția Lukoil de către KazMunayGas ar genera un monopol major inacceptabil în legislația UE. De asemenea, eventuala achiziție a benzinăriilor Lukoil din România de către Rompetrol ar genera un monopol și o eliminare a concurenței, care ar genera manipularea pieței și creșteri incontrolabile ale prețurilor la pompă, cu efecte imediate asupra inflației și nivelului de trai”, au explicat sursele Gândul.