Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, s-a întâlnit cu o delegaţie din Kazahstan condusă de preşedintele companiei KazMunayGaz, Lyazzat Kiinov. Delegaţia kazahă a fost însoţită de şeful misiunii diplomatice a Republicii Kazahstan în România, Talgat Kaliyev. Discuţiile dintre cele două părţi au vizat şi problema recuperării creanţelor bugetare ale statului faţă de SC Rompetrol Rafinare SA Constanţa.
Potrivit Ministerului Economiei, a fost convenită dinamizarea negocierilor, precum şi crearea unui grup de lucru interministerial format din reprezentanţi ai MECMA şi ai Ministerului Finanţelor Publice, precum şi accelerarea dialogului cu noul management al grupului Rompetrol, desemnat recent de conducerea KazMunayGaz, care să evalueze această chestiune.
De asemenea, compania kazahă şi-a exprimat intenţia de extindere a reţelei de benzinării sub brand Rompetrol în România, în paralel cu dezvoltarea de activităţi de foraj şi extracţie de petrol.
Autorităţile române vor participa, la Astana, în trimestrul patru al anului 2012, la lucrările celei de a X-a Sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale româno-kazahstaneze de colaborare comercial-economică şi tehnico-ştiinţifică.
Sursa: Agerpres