"Este nevoie de o decizie politică, indiferent de culoarea partidului. Trebuie să reducem şi nu peste şase luni, nu peste un an, fiindcă tot promitem că la alimentele de bază reducem TVA la 9 sau la 5%, dar tot cu 24% mergem încă. Şi cu 24% TVA nu este de mirare că nu putem să satisfacem nici populaţia, o să dispară unităţile, că dacă în doi ani dispar 100 de unităţi dintre 180 este un semnal foarte grav pentru tot sectorul, că încă suntem o ţară agrară", a afirmat Kelemen Atilla, într-o conferinţă de presă.

El a spus că din cele 180 de unităţi de prelucrare a laptelui din România care funcţionau la începutul anului trecut, 50 de unităţi s-au închis în cursul anului 2014 şi că dacă acest sector nu va fi sprijinit, încă 50 de unităţi o să îşi închidă porţile în 2015.

Deputatul UDMR a precizat că toate fabricile de lapte au fost obligate să facă investiţii pentru a se europeniza, în urmă cu 5-6 ani, iar acum managerii se văd în situaţia de a-şi închide afacerile, fapt ce creează mari probleme sociale, mai ales din cauza embargoului impus Rusiei, din cauza căruia producţia unor state puternice ajunge în România.

"Embargoul impus de UE Rusiei ne-a pus într-o situaţie foarte delicată şi grea. Uniunea Europeană, aş putea să spun, a marcat un autogol, prin treaba aceasta, care îi loveşte pe cei mai slabi din Uniune şi nu pe cei puternici, dar această interzicere de a exporta produse alimentare din Uniune spre Rusia a încurcat mai mult problemele noastre. Bineînţeles, noi nu am fost un mare exportator de carne şi produse pentru Uniune, dar au fost ţări mult mai puternice – Franţa, Germania, Olanda – care exportau produse lactate şi din carne Rusiei. Embargoul a făcut ca această mare producţie din aceste state, Germania, Franţa Olanda, a trebuit să ajungă undeva (…) pe nişte preţuri de chilipir au venit în aceste ţări cum este şi România, dar şi Ungaria şi Bulgaria, şi producţia autohtonă nu mai este sustenabilă. Piaţa este invadată de produse lactate şi eu nu vreau să vă spun că neapărat de calitate inferioară, dar mult mai ieftine şi aceste lucruri pun într-o situaţie extrem de grea producătorii autohtoni", a susţinut Kelemen Atilla.

În ceea ce priveşte produsele din carne, deputatul UDMR a spus că la carne TVA a fost redus la 9%, dar nu şi la produsele din carne.

"Deci, practic, nu am ajutat cu nimic sectorul, pentru că dacă produsele din carne au rămas la 24% sectorul nu poate să se ridice. Şi aici importuri din belşug din toată Europa. Acest TVA foarte mare creează şi un fenomen extrem de interesant: evaziunea fiscală", a afirmat Kelemen Atilla.

AGERPRES