Vicepremierul Kelemen Hunor a vorbit despre majorarea pensiilor, dar și despre valoarea corectă pe care acestea ar trebui să o aibe. El a dat și exemplu modul în care alte țări europene stabilesc pensia medie.
Vicepremierul Kelemen Hunor susține că după părerea sa, pensia ar trebui să fie maxim 75% din salariul net, iar pensiile actuale care depăşesc salariul nu sunt corecte.
Totodată, el a subliniat faptul că, în cazul în care România are nişte categorii care pe perioada carierei au nişte restricţii, precum magistraţii, primarii, parlamentarii, poliţiştii, militarii, atunci se poate compensa pe partea de pensii cu puncte suplimentare, dincolo de principiul contributivităţii, însă statul român trebuie să ia o decizie în acest sens.
El a dat exemplu situația din Franța, dar și din alte țări europene care încearcă să recompenseze categoriile profesionale, în schimb, România evită să discute despre acest subiect.
„Sunt pensii care sunt mai mari decât salariul brut, de aceea ajungem la 30-40-50.000 de lei pe lună şi acest lucru nu este corect. (…) Din salariul net, maxim 75% poate să fie pensia. (…) Aşa fac nemţii, aşa fac francezii. De la 70, la 75%, unii merg până la 76-77%. Aşa fac în foarte multe ţări deosebirea şi recompensa pentru aceste categorii profesionale. Noi evităm să discutăm acest lucru”, a afirmat vicepremierul.
În același timp, Kelemen Hunor a amintit că în cadrul coaliţiei a fost înfiinţat un grup de lucru care analizează problema acestor categorii de pensii.
Ciolacu promite majorarea pensiilor
Deși Kelemen Hunor propune soluții pentru ca pensiile să ajungă la valori asemănătoare, de cealaltă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu promite că pensiile vor fi majorate cu 40%, dacă moțiunea de cenzură va trece și PSD va reveni la guvernare.
Mai exact, întrebat dacă PSD va majora pensiile dacă revine la guvernare, Ciolacu a răspuns afirmativ.
”Categoric. O să se facă o rectificare bugetară, o să avem alte priorităţi”, a declarat liderul PSD.
Totodată, Marcel Ciolacu a explicat și modul în care social democrații vor găsi resurse bugetare pentru a pune în aplicare legea care prevede majorarea cu 40% a pensiilor.
”Schimbăm priorităţile bugetare. Poţi să creezi venituri printr-o colectare coerentă. A scăzut colectarea pe timpul lor, faţă de PSD, cu zeci de miliarde. Ce se întâmplă?
Avem în ce priveşte angajatorul faţă de angajat, stopajul la sursă, au acolo o diferenţă de aproape 50-70%. Asta se numeşte ineficienţă a unui Guvern”, a mai spus Ciolacu.