Kelemen Hunor, viceprim-ministrul României, a anunțat, vineri, că rotativa guvernamentală va fi anulată, iar Guvernul Ciucă va rămâne și va da răspuns „exact așa cum dorește societatea”, referindu-se la greva profesorilor și la problemele actuale din domeniul educației.
Nicolae Ciucă va rămâne deocamdată premierul României
Vineri, 26 mai 2023, Kelemen Hunor a anunțat că, împreună cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, s-a decis amânarea rotativei guvernamentale, reamintind că, în momentul în care s-a format coaliția de guvernare, știau că „trecem printr-o perioadă foarte dificilă” și și-au „asumat împreună această responsabilitate, spunând că trebuie să existe o predictibilitate.”
„În continuare sunt convins că e nevoie de predictibilitate, e nevoie de responsabilitate și e nevoie de a întări încrederea în societate. Există emoții în societate, cunoaștem problemele societății și ne-am asumat să le rezolvăm.
În această perioadă, de când suntem la guvernare, am avut sigur, între ghilimele spun, dar dumneavoastră veţi înțelege exact ce vreau să spun, multe incendii. Cu o mână am stins incendiile, cu mâna cealaltă am construit, fiindcă asta este rostul guvernării: să guvernăm pentru oameni, pentru societate și asta am făcut, asta vom face și în continuare.
Problemele din sistemul de învățământ sunt cunoscute pentru Guvern și pentru această coaliție, pot fi rezolvate, rezolvarea este în mâna Guvernului, în mâna Parlamentului, și rezolvarea trebuie să fie una etapizată. Dar da, avem nevoie de învățământ de calitate, cum avem nevoie de servicii de calitate, servicii publice de calitate pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate și vom reuși să le rezolvăm, așa cum am reușit și până acuma, din 2020, și apoi din 2021.
România în acest deceniu poate să traverseze și va traversa un drum, la capătul drumului vom avea o societate mult mai bine dezvoltată, cu servicii publice bune, cu instituții stabile, cu instituții care răspund la nevoile oamenilor și această responsabilitate nu o vom plasa în altă parte decât în această formulă, pe care noi împreună ne-am asumat-o”, a declarat, vineri, Kelemen Hunor.
Se amână rotativa guvernamentală din cauza grevei profesorilor
„Avem convenit un calendar împreună cu liderii din învățământ și, încă o dată, este un calendar foarte scurt şi un calendar pe care ni l-am asumat împreună. Repet, cred că este decizia corectă ca să nu intrăm în discuții politice până nu rezolvăm această grevă a profesorilor, urmând pe urmă să găsim tot împreună calendarul cel mai bun pentru a se face rotația”, a explicat, vineri, Marcel Ciolacu.
„Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul în condițiile în care situația se menținea la un anumit echilibru. Ținând cont de faptul că așa cum până acum am găsit soluții, nu am dat înapoi din fața responsabilității, după discuțiile pe care le-am avut în coaliție, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învățământ, să menținem acest dialog, să găsim soluții pentru problemele cadrelor didactice și să facem în așa fel încât împreună cu dumnealor să găsim soluții, dar nu se pot rezolva printr-o singură decizie, sunt probleme acumulate în 30 de ani.
Suntem, de asemenea, conștinenți de nevoia de a ridica nivelul de salarizare a cadrelor didactice la nivelul de recunoaștere pentru ceea ce înseamnă haina de profesor în România. Este foarte clar că ne dorim cu toții ca viitorul acestei țări să aibă predictibilitatea. Viitorul ține de educația copiilor noștri.
Toate acestea se fac prin asigurarea unui cadru cât mai bine așezat și cât mai complex în ceea ce privește atât dotarea tehnică a sistemului de învățământ, cât și specializarea cadrelor didactice, precum și printr-un nivel de salarizare, doar că în acest moment, făcând apel la rațiunea cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecțională să dezechilibrăm întreg bugetul de stat.
Vom continua să menținem dialogul cu sindicatele, le-am pus în față toate datele cât se poate de onest. Sperăm să ajungem la o soluție pentru protestul pe care l-au declanșat”, a declarat, vineri, Nicolae Ciucă.