Kelemen Hunor va trimite propunerile UDMR către Guvern
Kelemen Hunor, reprezentantul UDMR, critică pachetul de măsuri fiscale anunțate de Guvern. El susține că acestea includ și anumite improvizații de neacceptat. Tocmai de aceea UDMR va face un set de propuneri care ar trebui, potrivit partidului, să fie luate în considerare în varianta finală a proiectului.
UDMR a transmis marți într-un comunicat de presă că grupurile parlamentare ale UDMR au ascultat explicațiile prim-ministrului și ale ministrului de finanțe cu privire la măsurile Guvernului. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a afirmat însă, în urma întâlnirii, că propunerile reprezintă „o improvizaţie completă şi încalcă principiul autonomiei locale”.
Principalele nemulțumiri ale UDMR se referă la măsurile care afectează negativ administraţiile locale. Totodată, Hunor este deranjat și de măsurile care subminează principiile autonomiei locale şi ale subsidiarităţii. UDMR critică și măsurile care impun standarde de performanţă aleşilor locali, dar și pe cele referitoare la comasarea instituţiilor culturale.
UDMR critică așa-numitul „impozit de lux
În comunicatul de presă transmis de UDMR, Kelemen Hunor susține că impozitul asupra bunurilor mobile şi imobile, pe care îl numește „impozitul de lux”, ar trebui să ajungă la autoritățile locale. Hunor susține că taxa de 1% asupra veniturilor marilor operatori economici ar fi trebuit implementată încă de anul trecut.
Liderul UDMR consideră și că direcţiile regionale ale ANAF ar trebui desfiinţate.
„Kelemen Hunor a catalogat drept o improvizaţie totală şi a explicat că, dacă anul trecut ar fi fost adoptate propunerile Uniunii pentru introducerea taxei de 1% asupra veniturilor obţinute de marii operatori economici şi bănci, deficitul bugetar ar fi fost mult mai mic în prezent. Ceea ce este cunoscut sub denumirea de „impozitul de lux”, care nu este altceva decât impozitul asupra bunurilor mobile şi imobile, ar trebui, de asemenea, să revină autorităţilor locale, iar direcţiile regionale ale ANAF ar trebui desfiinţate”, anunță UDMR.
Totodată, partidul consideră și că Guvernul ar trebui să ia în considerare și taxe mai mari pentru jocurile de noroc.
„Jocurile de noroc ar trebui supuse unei taxe mai mari, iar Guvernul ar trebui să ofere garanţii că impozitarea băncilor nu va duce la creşterea dobânzilor şi taxelor percepute de bănci”, a mai transmis formaţiunea.